Teknologien giver forbrugeren magten

Forbrugerne tyr i stigende grad til digitale værktøjer, når de shopper. Danske butikker forsøger at følge med, men alt handler om pris.

Selv-scanning af varer er ikke noget nyt fænomen, men det er først nu, løsningen for alvor giver mening, men Danmark er et af de sidste lande, der ikke har det. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

Inden for en overskuelig fremtid vil det være hverdagskost selv at scanne varerne i supermarkedet, før man placerer dem i indkøbsvognen.

Sådan så man det i hvert fald gerne hos Motorola Solutions, der sælger sådanne løsninger med succes over hele Europa, næsten.

»Danmark er et af de sidste lande, der endnu ikke har det,« fortæller Sales Manager Manager Jacob Lie Vuust i telefonen fra New York, hvor han deltager i NRF, verdens største messe for detailhandel.

Selv-scanning af varer er ikke noget nyt fænomen, men det er først nu, løsningen for alvor giver mening. Selve modellen er 15 år gammel, men i dag er langt flere data digitaliserede, så der er en elektronisk infrastruktur, man kan trække på og derved levere en bedre service til kunden.«

For år tilbage var scanneren blot et enkeltstående instrument, en gimmick, der måske sparede butikken en smule i lønomkostninger. I dag er scanneren med en trykfølsom skærm platform for en ny form for digital interaktion med den enkelte kunde.

Der er stadig en besparelse at hente, hvis man får kunderne til selv at scanne varerne.

»Vi kan se, at scan-selv-systemer nu er meget udbredte i Europa, men ikke så meget i USA, hvilket formentlig skyldes, at løn-omkostningerne og dermed besparelserne er større i Europa,« siger Jacob Lie Vuust.

Men mere grundlæggende er det udtryk for en ny teknologisk virkelighed, hvor butikkerne takket være scannere eller kundernes medbragte smartphones er i stand til at kommunikere på en helt ny måde med shoppere.

Det betyder, at der er mange nye data at hente for butikken.

»Man vil kunne følge shoppernes bevægelser i realtid som et varmekort. Det man kan f.eks. bruge til at måle eksponeringen af displays i butikken. Det vil altså sige, man følger kundernes færden for at tjene flere penge. Lige som på nettet. Desuden er der hele aspektet med at kunne målrette information, for eksempel specialtilbud til den enkelte kunde,« forklarer Jacob Lie Vuust.

Hjælp til selvhjælp

Men vil kunderne være med på ideen? Ja, faktisk er forbrugerne den primære drivkraft i denne udvikling.

»Den digitale revolution har givet masser af empowerment til forbrugerne. Digital teknologi i butikken hjælper f.eks. kunderne til selvhjælp, og det imødegår blandt andet behovet for ’’convenience’’,« siger videnkonsulent Mai Thomsen fra konsulentvirksomheden Retail Institute Scandinavia og henviser til en undersøgelse fra MasterCard og Economic Intelligence Unit i 2012.

Man spurgte over 300 europæiske detailhandelskæder, hvor 42 procent mente, at den mobile enhed i 2020 vil være det vigtigste kontaktpunkt med kunderne, mens kun 27 procent holdt på den fysiske butik. En af butikkernes sværeste udfordringer er at følge med kunderne, når det gælder teknologi og viden.

»En femtedel af de danske forbrugere forventer allerede i dag, at de kan få adgang til en kædes e-butik fra den fysiske butik, mens over dobbelt så mange ikke nødvendigvis forventer det, men har en positiv holdning til muligheden,« siger Mai Thomsen.

Hos de danske dagligvarebutikker er man godt klar over, at der er noget i gære.

»Der sker nogle kraftige teknologiske spring i øjeblikket, og vi ser det på mange områder. Fra elektroniske hyldeforkanter til folk som bestiller varer under transporten,« siger John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd.

Samtidig tror han dog ikke på ét stort teknologisk gennembrud.

»Der er mange spændende teknologiske muligheder, og dem skal man være åben over for. Spørgsmålet er, hvornår forbrugerne er villige til at betale for sådanne ordninger, hvor omkostningerne kan være ganske store. Det er den store udfordring; alt handler om pris.«

Hos Retail Institute Scandinavia anbefaler man dog også at starte med de lavt hængende frugter, som mere effektiv cross-channel marketing, det vil sige koordinering mellem den fysiske og digitale butik.

»I alt for mange detailhandelsvirksomheder fungerer de fysiske butikker og webshoppen som siloer uden nogen form for integreret sammenspil. Men kunderne opfatter det som to sider af samme sag og forventer, at service, priser, lagerstatus og lignende er enslydende på tværs af forskellige kanaler.«

Mobilen henter priser

Et godt eksempel på, at fysiske og digitale butikker nærmer sig hinanden, er mobile prissammenligninger. Her anvender forbrugeren kameraet på sin smartphone til at scanne stregkoden på produktet, og en app sørger for at hente priser fra andre butikker.

Som så meget andet startede trenden i det amerikanske, men den har også fundet udbredelse herhjemme. I Retail Institute Scandinavias forbrugeranalyse fra efteråret 2012 angiver 22,9 procent, at de tjekker varepriser på nettet, når de er i butikken.

En af virksomhederne, der tilbyder den service, er Pricerunner, hvis app indtil videre er blevet downloadet 125.000 gange fortæller Country Manager Martin D. Andersen.

»Når man har scannet koden, viser appen priserne på nettet, men også i andre fysiske butikker, som vi kan henvise til baseret på brugerens fysiske lokation.«

Teknologien er således på plads, flaskehalsen er stregkoder og tilgængelige priser.

»Mange butikker, især på nettet, er stadig noget tilbagestående med at bruge stregkoder, men der kommer hele tiden flere. Lige nu dækker vores service bedst inden for elektronik og lignende, mens der stadig mangler en del, når det gælder eksempelvis byggevarer, tøj og dagligvarer. Men det kommer. Dette er kun starten,« siger Martin D. Andersen.

Takket være digitale værktøjer som smartphones er det en oplyst forbruger, der møder op i butikken, og det skal personalet forholde sig til, forklarer Martin D. Andersen.

»Forbrugeren kender ofte priser og specifikationer bedre end sælgeren, og det skaber en ny situation. Salget består ikke længere af en salgstale, men en forhandling. Personalet skal ikke længere kun betjene og ekspedere, men service og forhandle, overbevise. Teknologien har givet forbrugeren mere magt.«