Teknisk fejl lammer børs – aflyser al handel torsdag

Børsen i Tokyo, der er verdens tredjestørste, er lagt ned af computerproblemer, men afviser, at der er tale om hackerangreb.

Der er helt tomt på børsen i Tokyo torsdag morgen på grund af tekniske problemer, som nu lukker børsen hele dagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Franck Robichon/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En teknisk fejl har lammet verdens tredjestørste børs i Tokyo torsdag morgen, og det betyder, at børsen vil være lukket resten af dagen.

Der er tale om den værste fejl i 13 år, og den kommer, samtidig med at børserne i Kina, Taiwan og Sydkorea er lukket på grund af helligdag.

Desuden sker det på en dag, hvor væsentlige økonomiske data skulle ud, her på den første dag i årets sidste kvartal. Den japanske nationalbank, Bank of Japan, nåede lige at udsende sin rapport, ti minutter før handlen skulle være gået i gang.

Skærmene er uden priser på børsen i Tokyo torsdag morgen, efter at al handel er blevet suspenderet oven på computerproblemerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Issei Kato/Reuters/Ritzau Scanpix.

Problemerne rammer bredt

Børsen meldte ud om problemerne, lige før den skulle åbne klokken 9 lokal tid. Lukningen påvirker flere end 2.500 aktier, som er noteret på børsen, der drives af Japan Exchange Group, som er Asiens største af sin art.

De tekniske problemer har også ramt børserne i Nagoya, Fukuoka og Sapporo, skriver den britiske finansavis Financial Times. Alle bruger de et system, som den japanske IT-gigant Fujitsu har leveret, men det står ikke klar, om det er dette system, der er årsagen til nedbruddet.

Japan Exchange Group udelukker, at der er tale om et hacker- eller cyberangreb. Børsen i New Zealand blev i august ramt af et hackerangreb, som lammede handlen i fire dage.

Nedbruddet risikerer at få betydning for investorernes tillid til markedet.

»Dette er meget problematisk. Når ting som dette sker, påvirkes investorernes tillid til det japanske marked. Det kan senere ramme japanske aktier,« siger Ryuta Otsuka, strateg ved Tokyo Securities, til det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Børsen i Tokyo var i midten af 00erne ramt af flere større, tekniske nedbrud. Sidste gang al handel måtte aflyses, var i 2005, hvor systemerne var nede i fire en halv time.