Tandhjulsfabrik: Rygeforbud irriterer

Irritation. På Nieburhs Tandhjulsfabrik er det slut med at ryge i den store produktionshal. Det har medført diskussioner og ineffektivitet.

Ansatte på Nieburhs Tandhjulsfabrik har altid røget i produktionshallen. Men med den nye rygelov, der træder i kraft i dag, er det slut, og det har medført en del utilfredshed.

I kraft af det metalarbejde, der foregår på virksomheden, er der både højt til loftet og god udsugning i produktionen. Derfor har flere medarbejdere svært ved at forstå nødvendigheden af et rygeforbud.

- For os loven meget irriterende, da vi har nogle forhold, der gør, at folk tidligere har kunnet ryge uden at genere deres ikke-ryger kollegaer, forklarer administrerende direktør Rasmus Niebuhr. Han ligger ikke skjul på, at han helst var foruden en rygelov.

- Vores medarbejderne har modtaget det meget blandet. Vi tilbyder rygestopkurser, og det bliver brugt af dem, der i forvejen har et ønske om at holde op. Generelt har rygeforbuddet dog ført til en masse palaver og ineffektivitet, forklarer direktøren.

Tandhjulsfabrikken i Ikast beskæftiger 45 ansatte, og af dem er lidt over halvdelen rygere. Virksomheden har nu en rygepolitik, som loven foreskriver. Men Rasmus Niebuhr slår fast, at indførelsen af den er blevet fremskyndet af loven, der nu træder i kraft.

Rygepolitik bliver hverdagFor at implementere rygepolitikken er der blevet nedsat en lille arbejdsgruppe, som ud-over den administrerende direktør tæller to rygere. Formålet med gruppen er at finde nogle løsninger, som er inden for lovens rammer, og som på samme tid både tager hensyn til folk med og uden hang til tobak. Lige nu diskuteres for eksempel muligheden for et rygerum. Indtil videre foregår det dog udenfor, og kun i pauserne. Rygepolitikken bekendtgør nemlig, at arbejdstid, der er gået tabt på grund af rygning, skal indhentes på et andet tidspunkt.

Selv om de nye regler har været et irritationsmoment i hverdagen, har Rasmus Nie-buhr forståelse for loven.

- Et eller andet sted er det positivt, at man ønsker at folk skal holde op med at ryge. Jeg håber og tror da også, at rygepolitikken i løbet af et par måneder bliver en del af hverdagen, siger han.