Tal med ved kaffeautomaten: Her er det store Brexit-overblik

Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

AFP PHOTO / DANIEL LEAL-OLIVAS Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

Godmorgen

Storbritannien har officielt bedt om en skilsmisse med EU, som unionen har været en del af siden 1973.

I dagens nyhedsoverblik kigger vi på, hvad det betyder for danske virksomheder, økonomien i Storbritannien og markederne.

Er man som læser allerede træt af at høre ordet Brexit, anbefales man derfor, at gå direkte ned til punkt 5, der handler om, hvordan landets fineste professorklub blev ramt af »snedigt« bedrageri.

Lad os komme i gang:

1
Britisk kapitalforvalter: Brexit har ikke knækket Storbritannien. Endnu...

Schroders europastrateg, Azad Zangana var én blandt mange investorer og strateger, som havde forventet, at den britiske økonomi ville modtage en ordentlig kæberasler efter Brexit-afstemningen.

Sådan er det ikke gået.

BNP stiger med knap 2 pct., vækstforventning for 2017 er steget, indkøbscheferne tror på vækst i deres forretninger, og de britiske forbrugere svingerne kreditkortene, som om det stadig var før 23. juni 2016.

»Vi var for pessimistiske. Ligesom alle andre var. Af en eller anden grund har de britiske forbrugere slet ikke ladet sig slå ud af Brexit,« siger Azad Zangana.

Det er dog kun et spørgsmål om tid, før gassen går af økonomien, vurderer strategen:

»Det er mest et spørgsmål om, hvornår det kommer. Der går nok ikke ret længe, før vi ser de første negative tegn,« siger Azad Zangana.

Læs mere her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
5 gode grunde: Derfor bliver Brexit ikke aktiernes Waterloo

Investorerne tog aktiveringen af Artikel 50 med ophøjet ro mandag. Faktisk var der kursstigninger på både London-børsen og Frankfurt-børsen onsdag. Ifølge investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, er der 5 gode grunde til, at investorerne tog det roligt:

 • Allerede i ugerne efter den britiske afstemning den 23. juni 2016 forsøgte investorerne at indstille sig på de finansielle konsekvenser af Brexit. I den henseende er Brexit »sooo 2016,« skriver Per Hansen.
 • Pundet har, i det store og hele, taget den nedtur som valutaen skal i første omgang. Hvis pundet falder yderligere (udover krusninger), kan der være lidt mere uro tilbage i Brexit, som vi endnu ikke har set.
 • Pundet er snarere lidt for billigt end for dyrt efter nedturen.
 • Brexit er et stort økonomisk tema for Europa, men når alt kommer til alt trods alt et større emne for UK end for verden.
 • Indtil videre har vi ikke i de »hårde nøgletal« set en markant forværring af den britiske økonomi efter Brexit.

3
Analysehus: Tyskland kan blive den største taber på Brexit

Storbritannien er Tysklands tredjestørste eksportmarked med et handelsoverskud 45 mia. euro. Samlet har tyske virksomheder investeret 120 mia. euro i britiske virksomheder med i alt 400.000 arbejdspladser.  Det har fået det førende analyseinstitut, Ifo, til at advare om, at Tyskland kan blive den største taber på Brexit.

Det skriver dagbladet Børsen.

»Tyskland har en stor interesse i, at forhandlingerne ender med en omfattende frihandelsaftale for varer og tjenesteydelser. Ellers kan Tyskland blive til den største taber på Brexit,« skriver Ifo-chef, Clemens Fuest.

4
Brexit i blinde: Danske firmaer famler sig frem

Det er på tide, at danske virksomheder tager deres Brexit-forholdsregler, siger Søren Skibsted, der er partner i advokatfirmaet Kromann Reumert og leder af virksomhedens kontor i London:

»Den finansielle sektor er jo i gang med delvist at forlade London. HSBC har offentligt annonceret, at de flytter 1.000 arbejdspladser til Frankfurt. De vil jo ikke flytte alle arbejdspladser, men det afdækker den her usikkerhed, der er forbundet med, hvad der nu sker,« siger han.

Danske virksomheder og investorer med interesser i Storbritannien har ifølge Skibsted været meget afventende i de ni måneder siden EU-folkeafstemningen:

»Mange har haft svært ved at finde ud af, hvordan de skulle gribe det her an. Det har været svært at afkode, hvad Brexit konkret betyder for os. Men jeg mener, at 2017 bør være tidspunktet, hvor man spørger sig selv om, hvad Brexit betyder for vores virksomhed, og foretager den systematiske vurdering af, hvad det helt konkret er, at man skal gøre.«

Læs mere her.

Og nu til noget helt andet:

5
Landets fineste professorklub: Vi er ramt af »snedigt« bedrageri

Videnskabernes Selskab har meldt en tidligere ansat til politiet i en sag om muligt millionbedrageri mod selskabet og Carlsbergfondet. Præsidenten og generalsekretæren i selskabet hævder, at den nu bortviste ansatte har tilstået – men det afviser den ansattes advokat.

»Det er med beklagelse, at vi må orientere selskabets medlemmer om en meget kedelig sag,« som det lyder i den fortrolige redegørelse, som Berlingske er i besiddelse af.

Ifølge redegørelsen omfatter bedrageriet blandt andet forfalskede regninger, bilag, som blev bogført dobbelt hos både Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet. Den betroede medarbejder skulle på den måde have snydt for »et større millionbeløb«, som efter Berlingskes oplysninger løber op i ti millioner kroner.

Læs om sagen her.

Ecco tabte indtjening i udfordrende år

Den danske skovirksomhed Ecco have et udfordrende 2016, viser koncernens årsrapport, som den nye administrerende direktør, Steen Borgholm, gennemgik onsdag aften.

Mens Ecco nåede en omsætning på 9,3 milliarder kroner – samme niveau som året før – blev overskuddet før skat reduceret til 1,3 milliarder kroner mod 1,4 milliarder kroner året før.

Tilbagegangen skyldtes primært valutaudsving, og i lyset af et udfordrende skomarked og store forandringer i detailhandlen i det hele taget er Steen Borgholm tilfreds med årets finansielle resultat.

Læs mere her.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer er i stigende grad blevet negative, i takt med at torsdagens handel er skredet frem.»Det japanske aktiemarked vil sandsynligvis være godt understøttet, men fraværet af friske indenlandske forhindrer markedet i at stige,« lyder vurderingen fra den japanske mæglervirksomhed Okasan Securities ifølge Ritzau Finans.

 • Nikkei 225 -0,3
 • Topix -0,4
 • Hongkongs Hang Seng -0,5
 • China Shanghai Composite -1,1
 • China CSI 300 -1,0
 • Taiwan Taiex -0,1

Det sker i dag

Det er højsæson for generalforsamlinger og i dag møder aktionærerne ledelsen i både Lundbeck, Carlsberg, FLSmidth, Brøndby IF og ISS.

 • kl 9.00: Danmark: Konjunkturbarometer, marts
 • kl 11.00: Eurozonen: Industritillid, marts
 • kl 11.00: Eurozonen: Servicetillid, marts
 • kl 11.00: Eurozonen: Forbrugertillid (endelig), marts
 • kl 22.30: USA: Chef for Federal Reserve i New York, William Dudley, taler