Tænketank afblæser frygt for mangel på arbejdskraft

Det er falsk alarm, når arbejdsgivere advarer om en overophedning af arbejdsmarkedet, siger AE-Rådet.

Foto: Søren Bidstrup

Det er falsk alarm, når blandt andre arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv advarer om en snarlig overophedning af arbejdsmarkedet lig den, man så op til finanskrisen.

Det konkluderer tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) i ny rapport, skriver Information.

Siden årsskiftet har Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening og flere banker ellers advaret om, at arbejdsmarkedet er ved at koge over.

Hvis beskæftigelsen fortsætter med at stige, vil virksomhederne snart mangle arbejdskraft. Vi risikerer så flaskehalse lig dem, der opstod op til finanskrisen i 00'erne, lyder det.

Men bekymringen for en overophedning er stærkt overdreven, konkluderer rapporten.

Cheføkonom i AE-Rådet Erik Bjørsted ser ingen grund til at frygte, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i løbet af de kommende år.

- Arbejdsstyrken forventes at vokse med 160.000 personer frem mod 2025. Vi skal tilbage til 1980'erne for at se en lignende vækst i arbejdsudbuddet, vurderer Erik Bjørsted.

Ifølge cheføkonomen er der ikke behov for yderligere reformer, som øger arbejdsudbuddet. Man bør i stedet investere i uddannelse og opkvalificering.

- Vi mangler ikke hænder. Men vi mangler måske de rigtige hænder. Og hvis der er problemer med at skaffe faglært arbejdskraft, bør man i stedet fokusere på at forbedre erhvervsuddannelserne og skabe flere praktikpladser, siger han.

Dansk Erhverv fastholder, at der er en væsentlig risiko for, at vi snart kommer til at mangle arbejdskraft.

Cheføkonom Steen Bocian henviser til, at der allerede nu er virksomheder, som melder om problemer med at rekruttere.

- Med det tempo, beskæftigelsen er steget de seneste år, er der en betydelig risiko for, at der opstår en uoverensstemmelse mellem virksomhedernes efterspørgsel og den tilgængelige arbejdskraft, vurderer Steen Bocian.