»Tænk, hvis det var blevet til noget«

Haldor Topsøes bestræbelser på – med tysk mellemkomst – at få et koksværk etableret for Aarhus Oliefabrik kunne være blevet et imponerende erhvervseventyr, men hvordan var det mon blevet opfattet af eftertiden?

Haldor Topsøe hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard

Forfatteren til en ny bog om Haldor Topsøe, professor Kurt Jacobsen, blev overrasket, da han under researchen stødte på et omfattende arkiv om virksomheden Haldor Topsøes historie fra 1940 til 1972. Arkivet, som han fandt på et lager hos virksomheden, rummer stof til flere bøger.

»Jeg har afgrænset min bog snært til firmaet, for ellers skulle man jo skrive mange bind. Hvis du vidste, hvad han har været med i, og hvad der findes om Atomenergikommissionen, Risø, hans samfundsmæssige engagement etc.,« siger Kurt Jacobsen, professor i historie ved CBS.

En af de store overraskelser i arkivet var papirerne, der dokumenterede Haldor Topsøes bestræbelser på i krigens første år at få et samarbejde med Tyskland om oprettelsen af et koksværk i Aarhus.

»Tænk, hvis det var blevet til noget. Det ville have været storslået med sådan et industriprojekt i Jylland. Men hvordan ville man i eftertiden have set på det? Hele den danske samarbejdspolitik har jo været ret omdiskuteret, så det er nok også årsagen til, at Haldor Topsøe selv er gået ret stille med det,« siger Kurt Jacobsen.

Ifølge Kurt Jacobsen var det i realiteten de færreste virksomheder, der nægtede at handle med tyskerne, fordi der i praksis ikke var mange alternativer, hvis ikke man ville dreje nøglen om.

Hvad det aarhusianske koksværk angår, handlede det ifølge Kurt Jacobsen ikke om at sælge varer til Tyskland, men om at udnytte tyske teknologier, ressourcer og knowhow til at bygge noget i Danmark.

»Haldor Topsøe var alene interesseret i teknologien, der var en forudsætning for realisering af koksværksprojektet,« siger Kurt Jacobsen.

Han har under sin research ikke fundet tegn på betænkeligheder hos Haldor Topsøe i forhold til at samarbejde med tyskerne.

»Det er formentlig ikke noget, han har tænkt på, fordi det foregik i den fase af krigen, hvor den almindelige indstilling i det politiske liv herhjemme var, at tyskerne ville vinde krigen, og at Danmark måtte tilpasse sig en ny økonomisk orden i Europa. « siger Kurt Jacobsen.

Grundlaget for bogen om Haldor Topsøe er en forskningskontrakt, der er indgået mellem Haldor Topsøe A/S og CBS. Virksomheden har betalt alle udgifter, mens Kurt Jackobsen har haft fri adgang til alt materiale i virksomheden og frihed til forskning og publicering.