Synspunkt: Det betaler sig med mindre ulighed

Indkomstuligheden har negativ effekt på den økonomiske vækst og produktiviteten.

Det er til gavn for hele samfundet, at Danmark er et af de lande, der har mindst ulighed i indkomsterne, mener Signe Roed Frederiksen: »Det er med til at løfte mulighederne for de børn, der vokser op i familier med en lavere indkomst end gennemsnittet.« Modelfoto: Steffen Ortmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af hovedtemaerne på World Economic Forums årsmøde i Davos var den økonomiske ulighed, der er øget de seneste år i hovedparten af alle OECD-lande.

Den ulige fordeling af den økonomiske fremgang er antageligt en af årsagerne til den almindelige befolknings voksende vrede og skepsis over for de etablerede politiske partier og institutioner.

Det har vi set i Europa, hvor en række nationalistiske partier har fået medvind, og vi har set det på den anden side af Atlanten med Trumps valgsejr.

Opfordringen fra Davos har været, at både virksomhedsledere og politikere fremadrettet i højere grad tænker ulighed ind i deres strategi for at dæmme op for den voksende følelse af social uretfærdighed.

Men vil det ikke gå ud over den økonomiske vækst, vil nogen sikkert spørge?

Nej, der er faktisk god økonomisk ræson i at tænke ulighed ind i den økonomiske politik: OECD påpeger i en analyse fra 2015 »Why Less Inequality Benefits All« på baggrund af data fra OECD-landene, at mindre indkomstulighed løfter væksten.

Konklusionen er, at indkomstulighed har en negativ effekt på befolkningens samlede »human capital«, det vil sige den viden og erfaring, som den samlede arbejdsstyrke er i besiddelse af og som opnås gennem investering i uddannelse og træning.

Menneskelig kapital er en væsentlig faktor for økonomisk vækst og produktivitet.

Så hvis uligheden øges, er der mindre sandsynlighed for, at familierne med de laveste indkomster vil investere i uddannelse. OECD påpeger også, at det giver øget vækst at mindske indkomstuligheden – ikke blot for de allerlaveste indkomster, men for alle de nederste 40 procent i indkomstfordelingen.

Danmark bliver i internationale sammenligninger fremhævet som en af duksene i forhold til lighed i samfundet. Vi kan bryste os af, at være et af de lande i OECD, der har den mindste indkomst-ulighed.

Det er med til at løfte mulighederne for de børn, der vokser op i familier med en lavere indkomst end gennemsnittet. Til gavn for hele samfundet.

En frisk analyse fra Danmarks Statistik giver dog stof til eftertanke: Analysen ser på formue-uligheden i Danmark, og den er langt større end indkomstuligheden. Her ligger Danmark på linje med gennemsnittet for OECD-landene og ikke i top.

Derudover er indkomstuligheden herhjemme steget over de seneste 15 år, selv om den fortsat er blandt de laveste blandt OECD-landene.

Nok er Danmark på rette spor, men der er brug for fortsat at huske på de fordele, som en lav indkomst- og formueulighed giver vores samfund.

Kommende vækstreformer kan med fordel tænke ulighed ind i ligningen, for det giver det bedste afkast på langt sigt.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk