Sygeplejerskernes vrede møder forståelse på Christiansborg: »Skulle de bare have lukket munden og gået på arbejde igen?«

På trods af sommerens regeringsindgreb fortsætter sygeplejerskerne deres kamp for højere løn. Det vækker forståelse hos Enhedslisten, mens Socialdemokratiet henviser til regeringsindgrebet og lønstrukturkomiteen.

Pernille Skipper, EL, mener ikke, at man kan bebrejde sygeplejerskerne for den måde, de fører arbejdskamp på i øjeblikket. »De har en lønkamp, som de prøvede at kæmpe inden for de rammer, der er, og de blev tromlet. Nu bruger de så de andre midler, som de har. Og der er jo ikke nogen af dem, som gør noget ulovligt,« siger Pernille Skipper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meldingen fra sygeplejersken Luca Jonathan Pristed, der står i spidsen for Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser, er klar.

Hvis ikke politikerne på Christiansborg finder midler til at hæve sygeplejerskernes løn omgående, vil sygehusvæsenet brænde sammen henover vinteren. Med flere patienters død til følge. Det siger han i et interview med Berlingske.

Og spørger man Enhedslistens social- og ligestillingsordfører, Pernille Skipper, er der en vis sandsynlighed for, at Pristed får ret.

»Jeg kan jo ikke vide det, men der er da en sandsynlighed for, at han får ret. Jeg har hørt historier fra sygeplejersker om, hvordan der bliver sorteret i patienterne på en livstruende måde, fordi der bliver arbejdet efter reglerne. Fordi færre sygeplejersker er villige til at tage overarbejde og kun gør det, de får løn for,« siger Pernille Skipper.

Grupper af sygeplejersker med Luca Pristed i spidsen, har gennem den seneste tid arrangeret flere overenskomststridige aktioner. Det sker ifølge Pristed i afmagt over situationen i sygehusvæsenet og den behandling, som sygeplejerskerne har fået af regeringen. Blandt andet er sygeplejerskerne vrede over det lovindgreb, som afbrød sommerens strejke.

Sygeplejersken Luca Jonathan Pristed er talsmand for Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser. Samtidig opfordrer han til kollektive opsigelser blandt sygeplejerskerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hos Enhedslisten har man forståelse for den afmagt og frustration, som sygeplejerskerne demonstrerer i øjeblikket med de overenskomststridige aktioner.

»Jeg ville ønske, at det ikke var nødvendigt. Jeg ville ønske, at regeringen ikke havde grebet ind i konflikten til at starte med. Jeg ville ønske, at de havde lyttet og for lang tid siden erkendt, at der er et politisk ansvar,« siger Pernille Skipper og tilføjer:

»Jeg synes ikke, der er meget, man kan bebrejde sygeplejerskerne for. De har en lønkamp, som de prøvede at kæmpe inden for de rammer, der er, og de blev tromlet. Nu bruger de så de andre midler, som de har. Og der er jo ikke nogen af dem, som gør noget ulovligt.«

Socialdemokratiet peger på lønkomité

Hos Socialdemokratiet fortæller beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S), at det ikke kun er sygeplejerskerne, som føler sig overset, når det kommer til lønudvikling. Andre faggrupper mener også, at de er bagefter lønudviklingen. Men han fremhæver, at løn og arbejdsvilkår skal forhandles mellem arbejdsmarkedets parter.

»Og så ved jeg godt, at vi gik ind og lavede et indgreb, men det var, fordi konflikten var gået i hårdknude,« siger Henrik Møller.

Sygeplejerskerne mener jo ikke, at situationen er løst, og derfor arrangerer de jo de her aktioner. Hvad mener I om, at de fortæller, at folk kan dø, hvis de ikke får noget, der kan holde dem fast i deres arbejde?

»Omkring løndelen har vi fundet en form for løsning med lønstrukturkomiteen. Og presset på sundhedssektoren er sundhedsmæssigt, og som jeg forstår det, ikke et spørgsmål om sygeplejerskerne alene. Og det vil jeg ikke som beskæftigelsesordfører kloge mig på.«

Beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S) under fremsættelsen af lovforslag vedrørende sygeplejerskestrejken i Folketingssalen på Christiansborg i København. Billedet er fra torsdag den 26. august 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Okay, men hvis vi holder den på beskæftigelsesdelen, så synes de her sygeplejersker, at de er blevet syltet, ved at man udskyder arbejdet med løn til lønstrukturkomiteen?

»Jamen, det er jo bare irritation over den løsning, der kom. Det var den løsning, som forligsinstitutionen lagde op til, og som fagbevægelsen (FH) mente, man kunne bringe videre i forhold til det, som sygeplejerskernes forhandlingsorgan har sagt ja til i to omgange.«

Men kan I så leve med, at den frustration munder ud i kollektive opsigelser og så stort et pres på sygehusvæsenet, at folk kan komme til at dø, som de her sygeplejersker fortæller?

»Det må være regionerne, der skal finde nogle løsninger på det. Det skal jeg ikke gøre mig klog på.

Men sygeplejerskerne siger jo, at det er en direkte konsekvens af, at man ikke har fundet en løsning nu?

»Ja, og jeg siger, at vores løsning er lønstrukturkomiteen,« siger Henrik Møller.

Den danske model

Gruppen af sygeplejerskers nuværende og planlagte aktioner ligger ikke inden for de normale rammer i forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter. Det, der ofte bliver kaldt den danske model. Eksperter har også vurderet, at regionerne vil kunne forfølge sagerne arbejdsretligt, hvis sygeplejerskerne vælger at gennemføre de kollektive opsigelser.

Og selvom Enhedslisten mener, at »man ikke skal rokke ved den danske model«, så tager Pernille Skipper ikke afstand fra sygeplejerskernes metoder.

»Jeg er hverken tilhænger eller ikke tilhænger af metoderne. Det har jeg ikke noget med at gøre, og det er ikke mig, som skal bedømme det. Sygeplejerskerne prøvede inden for de rammer, der er i overenskomstsystemet. De strejkede og blev tromlet fra politisk hånd med det argument, at sundhedssystemet skulle op og køre igen. Det var en helt forkert strategi, og det er klart, at sygeplejerskerne bliver meget vrede, og at de ikke har givet op. Nu tager de andre værktøjer i brug. Det vil jeg hverken rose eller bebrejde dem for,« siger Pernille Skipper.

Men kan man ikke også sige, at hvis du ikke tager afstand fra det, så legitimerer du det på en eller anden måde?

»Ahhh, det er noget vrøvl. Jeg siger, at jeg sagtens kan forstå det. Jeg synes, at det er en fuldstændig berettiget faglig kamp. De har kæmpet inden for de rammer, de har, og det er ikke lykkedes dem. Så bruger de nogle andre midler, som er uden for overenskomstsystemet, men det er jo op til dem selv. Vi kan jo ikke tvinge mennesker til at være i et arbejde, som de synes forholdene er for dårlige i,« siger Pernille Skipper.

Men kunne man ikke sige, at sygeplejerskerne burde spille efter reglerne, fordi der nu har været det her indgreb, og der derfor ikke er en konflikt i øjeblikket?

»Så skulle de lukke munden og gå på arbejde igen, eller hvad?«

Nej, men acceptere de vilkår, der er nu, og så tage problemerne op til næste forhandling?

»Altså det er det samme. Hvis de bare skulle sige skidt med regeringsindgrebet, så er det det samme som at sige 'luk munden og gå på arbejde'. Det vil de ikke, og det kan jeg sådan set godt forstå, for jeg har hørt, hvor slemt det står til derude. De tager ansvar for sig selv, men også for hele vores sundhedsvæsen. Og der er nogen af dem, der ikke kan være i det mere og siger op,« siger Pernille Skipper og tilføjer:

»Hvis man gerne ville have, at sygeplejerskerne kæmpede inden for de overenskomstmæssige rammer, så skulle man jo have ladet dem strejke færdig.«

Hun fremhæver, at løsningen på problemet ifølge Enhedslisten er et politisk opgør med tjenestemandsreformen. Den er ifølge Skipper med til at skævvride lønudviklingen for flere faggrupper – ikke bare for sygeplejerskerne.