Syge medarbejderes ferie kan koste dyrt

Som arbejdsgiver risikerer du at miste sygedagpengerefusionen, hvis en langtidssygemeldt medarbejder drager på to ugers solferie på Bali.

Læs mere
Fold sammen

Du risikerer at stå med hatten i hånden, hvis en langtidssygemeldt medarbejder drager på ferie under palmetræer og med tæerne dyppet i Stillehavets krystalklare vand.

Hvis en funktionær er syg, får de løn fra deres arbejdsgiver fra første sygedag. Efter tre uger kan arbejdsgiveren begynde at få refusion af sygedagpenge fra kommunen. Det beløber sig til 3.625 kr. om ugen.

- Udgangspunktet er, at man skal opholde sig i Danmark. En langtidssygemeldt skal ikke absolut holde sig hjemme under dynen. Hvis du har dårlig ryg, er det ikke sikkert, at du kan komme på arbejde, hvis dit arbejde består af tunge løft, men det kan godt være en god idé at gå ned i fitnesscenteret og træne. Har du en psykisk sygdom, er der ikke noget odiøst i at tage en uge i sommerhus ved Vesterhavet. Problemet er, at i og med medarbejderen som udgangspunkt skal opholde sig i Danmark for at have ret til sygedagpenge, går det ud over arbejdsgiverens refusion, hvis medarbejderen rejser til udlandet, forklarer Charlotte Vester, underdirektør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Ifølge Ankestyrelsens praksis er der risiko for, at du som arbejdsgiver mister sygedagpengerefusion, ligegyldigt hvor rejsen går hen. Som arbejdsgiver kan du miste knap 11.000 kr., hvis en langtidssygemeldt medarbejder holder tre ugers ferie i Egypten.

Søg råd

Heldigvis giver mange langtidssygemeldte medarbejdere besked, inden de tager på ferie. Som arbejdsgiver bør du søge rådgivning eksempelvis hos din erhvervsorganisation for at finde ud af, om landet, rejsen går til, betyder, at du mister din refusion.

- Så skal du skrive til medarbejderen, at du tager forbehold for, at hvis medarbejderen rejser på ferie, bliver det modregnet i lønnen, vejleder Charlotte Vester.