Sydbank: Mundvigene vender ned på de græske forbrugerne

Krisen om Grækenlands fremtid i euroen har sendt græsk økonomi kraftigt i bakgear.

Krisen om Grækenlands fremtid i euroen har sendt græsk økonomi kraftigt i bakgear. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN

Det viser nye tal fra EU-Kommissionen.

Tallene fastslår, at forbrugere og virksomheder i Grækenland er blevet ekstremt pessimistiske omkring økonomien i den seneste måned.

Et sammenvejet indeks af forbruger- og erhvervstillid viser et markant fald fra over 100 i slutningen af sidste år til lige over 80 nu. Dermed er indekset tæt på niveauerne i 2010-2012, da den græske krise også kørte på højtryk.

- Stemningen i Grækenland er nede omkring samme niveau som i 2009-12, hvor græsk økonomi var i kraftigt bakgear, konstaterer cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, der ser den store pessimisme hos grækerne i lyset af, at de græske banker var lukkede i første halvdel af juli, og at der nu i en måned har været restriktioner på, hvor mange penge grækerne kan hæve i banken.

Den dybe nedtur i Grækenland står i skærende kontrast til udviklingen i resten af Europa. I den øvrige del af kontinentet er forbrugere og virksomheder samlet set blev mere optimistiske i juli.

Her ligger det sammenvejede forbruger- og erhvervstillidsindeks på omkring 104.

- I eurozonen er humøret nu på det højeste niveau i fire år. Det indikerer, at resten af eurozonen ikke i nævneværdig grad bliver ramt af den græske krise. Eurozonen ser dermed ud til at holde kursen mod en forsigtigt økonomisk opsving, konstaterer Jacob Graven.

- Set med danske øjne er det særdeles positivt, at den græske krise er isoleret til Grækenland. Grækenland betyder i sig selv stort set intet for dansk økonomi. Det gryende opsving i resten af Europa giver dansk økonomi tiltrængt medvin, siger han.