Sydbank: Et opsving i dansk økonomi banker for alvor på døren

Dansk økonomi er på rette vej. Efter to år på skrump, gik det frem i 2014. Og selvom fremgangen var beskeden set i en historisk kontekst, er der flere elementer i fremgangen som peger den rigtige vej, skriver Sydbank i en analyse af dansk økonomi.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankens makroøkonom Peter Bojesen Jakobsen fremhæver, at fremgangen i høj grad var båret frem af en øget forbrugslyst hos forbrugere og virksomheder, hvilket kan indikere, at et opsving nu for alvor banker på døren til dansk økonomi.

- Vi forventer, at situationen i den internationale økonomi stabiliseres, og banen er derfor kridtet op til et egentligt økonomisk opsving i dansk økonomi. Vi forventer derfor en vækst på 1,5 pct. i 2015 og 2,2 pct. i 2016, skriver Peter Bojesen Jakobsen.

Dansk økonomi voksede med 1 pct. i 2014 og er vokset de seneste seks kvartaler i træk.

- Det er første gang siden midten af "de glade nuller", at det er sket, skriver makroøkonomen.

Privatforbruget i fjerde kvartal af 2014 viste den næststørste stigning siden den finansielle krise ramte dansk økonomi, og året viste også den største stigning i investeringerne siden 2006.

- Vejen til læderet i baglommen blev kortere for danskerne i løbet af 2014, og privatforbruget viste dermed fremgang. Vi forventer, at danskerne i endnu højere grad vil få pungen op af baglommen i de kommende år, og privatforbruget vil således trække sig ud af det slæbespor, som det har befundet sig i siden den finansielle krise ramte, og boligboblen sprang, vurderer Sydbank.

Samtidig forventes det, at fremgangen på boligmarkedet kan sparke yderligere gang i privatforbruget. Peter Bojesen Jakobsen forventer, at de lave renter vil gøre, at fremgangen på boligmarkedet vil tage til i styrke over de kommende år.

Samlet set forventer banken en vækst i huspriserne på 2,8 pct. og 3,4 pct. i henholdsvis 2015 og 2016.