Sydbank: Et opsving i dansk økonomi banker for alvor på døren

Dansk økonomi er på rette vej. Efter to år på skrump, gik det frem i 2014. Og selvom fremgangen var beskeden set i en historisk kontekst, er der flere elementer i fremgangen som peger den rigtige vej, skriver Sydbank i en analyse af dansk økonomi.

Foto: Asger Ladefoged.
Læs mere
Fold sammen

Bankens makroøkonom Peter Bojesen Jakobsen fremhæver, at fremgangen i høj grad var båret frem af en øget forbrugslyst hos forbrugere og virksomheder, hvilket kan indikere, at et opsving nu for alvor banker på døren til dansk økonomi.

- Vi forventer, at situationen i den internationale økonomi stabiliseres, og banen er derfor kridtet op til et egentligt økonomisk opsving i dansk økonomi. Vi forventer derfor en vækst på 1,5 pct. i 2015 og 2,2 pct. i 2016, skriver Peter Bojesen Jakobsen.

Dansk økonomi voksede med 1 pct. i 2014 og er vokset de seneste seks kvartaler i træk.

- Det er første gang siden midten af "de glade nuller", at det er sket, skriver makroøkonomen.

Privatforbruget i fjerde kvartal af 2014 viste den næststørste stigning siden den finansielle krise ramte dansk økonomi, og året viste også den største stigning i investeringerne siden 2006.

- Vejen til læderet i baglommen blev kortere for danskerne i løbet af 2014, og privatforbruget viste dermed fremgang. Vi forventer, at danskerne i endnu højere grad vil få pungen op af baglommen i de kommende år, og privatforbruget vil således trække sig ud af det slæbespor, som det har befundet sig i siden den finansielle krise ramte, og boligboblen sprang, vurderer Sydbank.

Samtidig forventes det, at fremgangen på boligmarkedet kan sparke yderligere gang i privatforbruget. Peter Bojesen Jakobsen forventer, at de lave renter vil gøre, at fremgangen på boligmarkedet vil tage til i styrke over de kommende år.

Samlet set forventer banken en vækst i huspriserne på 2,8 pct. og 3,4 pct. i henholdsvis 2015 og 2016.