Sydbank: ECB er klar til at sætte turbo på seddelpressen

Den Europæiske Centralbank (ECB) har foden på speederen og er klar til at sætte turbo på seddelpressen i eurozonen i begyndelsen af 2015. Det var hovedbudskabet fra ECB-direktør Draghi ved torsdagens rentemøde, skriver cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank i en kommentar.

Foto: LEONHARD FOEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- ECB lægger op til at vurdere effekten af de seneste tiltag grundigt i begyndelsen af 2015 og allerede nu lave de tekniske forberedelser til at sætte turbo på seddelpressen, skriver Jacob Graven endvidere.

På torsdagens rentemøde fastholdt ECB som ventet udlånsrenten på det rekordlave niveau på 0,05 procent, og der kom heller ingen nye konkrete tiltag i forhold til at sprøjte nye penge ud i eurozonens skrantende økonomi. Sidstnævnte var noget, som enkelte havde forventet, noterer Jacob Graven.

I de seneste uger har ECB opkøbt boligobligationer og obligationer af "ompakkede" lån (ABS'er) for nye penge. Foreløbig har opkøbene været beskedne på omkring 18 milliarder euro. Hvis ECB vil sætte turbo på seddelpressen, bliver det nødvendigt også at opkøbe andre typer af obligationer - formentlig både virksomheds- og statsobligationer.

- Vi forventer, at det vil ske i løbet af 1. kvartal 2015, skriver Sydbanks cheføkonom. ECB's hovedudfordring er at få løftet inflationen, der i de seneste 22 måneder har ligget under ECB's målsætning på knap 2 procent.

I de seneste 14 måneder har inflationen endda været under 1 procent, og den faldende oliepris vil sandsynligvis presse inflationen ned omkring 0 i de kommende måneder, vurderer Jacob Graven.