Sydbank: ECB betaler indirekte eurolandes underskud

Det er en kontroversiel beslutning at skyde 1.140 milliarder euro i den eurozonens økonomi, mener Sydbanks cheføkonom.

Den Europæiske Centalbank tager i princippet en del af regningen for de sydeuropæiske landes offentlige underskud, mener Sydbanks cheføkonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS

- Det er historisk og yderst kontroversielt, at ECB nu køber statsobligationer for nye penge og dermed indirekte finansierer eurolandenes offentlige underskud ved at lade seddelpressen rulle.

Det siger Sydbanks cheføkonom Jacob Graven, efter chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi har lanceret et opkøbsprogram på 60 mia. euro om måneden fra marts i år.

- Efter tysk diktat har ECB nemlig forbund mod at finansiere eurolandenes offentlige underskud gennem seddelpressen. Især den tyske Bundesbank er derfor også stærk modstander af tiltaget, skriver Jacob Graven i en kommentar til tiltaget.

ECB lader seddelpressen køre, fordi man i eurozonen er langt fra målsætningen om en inflation på 2 pct. Derfor anses tiltaget for nødvendigt for at løfte den lave inflation.

Men Jacob Graven forventer ikke en mirakelkur. Han vurderer, at inflationen også i de kommende måneder vil være negativ og den økonomiske vækst beskeden.

- I bedste fald kan de mange nye euro afværge, at økonomien kommer til at sidde uhjælpeligt fast i en deflationsspiral med faldende priser og stagnerende produktion. Kun langsomt vil den positive effekt vise sig, påpeger han.

Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, venter, at Nationalbanken som konsekvens af ECB's beslutning kommer til at sænke indskudsbevisrenten med yderligere 10 basispoint til -0,3 pct.

- Samlet set er dagens udmelding godt nyt for dansk og europæisk økonomi. Det vil stimulere eksporten gennem en svagere valuta og økonomierne vil også generelt nyde godt af en lidt lavere rente, skriver Steen Bocian i en kommentar.