Svindelmistænkt har netværk af selskaber i alle afkroge af verden

Berlingske kan nu fremlægge nye oplysninger i den historisk store sag som svindel med dansk udbytteskat for 9,1 milliarder kr. Den hovedmistænkte, Sanjay Shah, har et netværk af mindst 39 selskaber i hele verden.

Sanjay Shah. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra London, til Luxembourg over Dubai og Malta og til Caymanøerne og De Britiske Jomfruøer.

Britiske Sanjay Shah, den hovedmistænkte i sagen om svindel med dansk udbytte­skat for 9,1 milliarder kroner, har et vidtforgrenet netværk af selskaber i hele verden. Berlingske har gennemgået selskabsregistre og fundet mindst 39 selskaber med relation til Sanjay Shah.

På baggrund af de oplysninger kan Berlingske nu for første gang tegne et mere fuldstændigt billede af den britiske finansmand, der er bosiddende i Dubai, og som mistænkes for at være hovedperson i svindlen med danske udbytteskatter.

I august kom det frem, at der var blevet svindlet med dansk udbytteskat for 6,2 milliarder kroner i perioden fra 2012-2015. Den formodede svindel, der har kostet fire chefer i Skat jobbet, er siden svulmet til 9,1 milliarder kroner, hvoraf Bagmandspolitiet har beslaglagt 1,7 milliarder kroner.

Netop nu jagter Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK), kaldet Bagmandspolitiet, både de ansvarlige og de resterende penge fra det historiske svindelnummmer. Men som Berlingskes gennemgang af den komplicerede og uigennemskuelige selskabsstruktur viser, så er det en svær jagt, som foregår fra Europa, til Dubai og videre til lukkede selskabsregistre i Caribien.

Ifølge retsdokumenter, som Berlingske har set, er i alt ni selskaber med tilknytning til Sanjay Shah mistænkt for at have indgået i en international arbejdsdeling med det formål at pumpe udbyttemilliarder ud af det danske skattevæsen. Fra 2012 og frem til 2015, hvor Skat opdagede svindlen, er denne trafik foregået mere end 2.000 gange – nemlig helt præcist 2.120 gange.

Ifølge Bagmandspolitiet konstruerede første led i svindlen falske ejerskaber til danske aktier. Andet led fremstillede falske udbyttenotaer vedrørende udbetaling af udbytte fra danske selskaber. Tredje led blev udgjort af tre selskaber uden relation til Sanjay Shah, der har som forretningsområde at inddrive udbytteskat, og som stod for at inddrive pengene fra Skat.

Men Sanjay Shahs netværk af selskaber er langt større end de ni selskaber, der indtil videre er involveret i den danske sag. Hans netværk udspringer fra Storbritannien, hvor Berlingske har kunnet finde frem til mindst 19 selskaber med relationer til den britiske finansmand. Her er selskabet Solo Capital Partners blandt andet registreret. Et selskab, som er blevet lukket ned efter afsløringen af svindlen med dansk udbytteskat, og er et af de selskaber, som er i søgelyset hos Bagmands­politiet.

Solo Capital Partners kontrolleres af Solo Group Holdings, som igen kontrolleres af Luxembourg-selskabet Aesa S.a.r.l, som ejes 100 pct. af Sanjay Shah. Selskabet har økonomiske relationer til flere Sanjay Shah-relatede selskaber i flere lande.

Sanjay Shah har også engageret sig i velgørende arbejde i forhold til familier, der er berørt af autisme. Ifølge presseomtale skyldes det, at hans yngste søn er berørt af sygdommen. I Storbritannien har han registreret to firmaer med navnene Autism Rocks og Autism Research Trust.

Selv om overvægten af Sanjay Shahs selskaber er registreret i Storbritannien, er det svært at få et klart billede af præcis, hvor den ultimative kontrol med hans forskellige selskaber er. Det skyldes blandt andet, at en stribe selskaber er registreret på De Britiske Jomfruøer og Caymanøerne, hvor der er få offentlige oplysninger tilgængelige om selskaber. På De Britiske Jomfruøer har Berlingske kunne finde frem til to selskaber med relation til Sanjay Shah, Hooloomooloo Holdings og Elysium Global Limited.

På Caymanøerne er der registreret mindst otte selskaber Shah-relaterede selskaber under navne som blandt andet Arche Cayman Limited, Ganymede Cayman Limited og Telesto Cayman Limited.

Et af de centrale selskaber i Sanjay Shahs netværk er Luxembourg-selskabet Aesa S.a.r.l., som er blevet omtalt i flere forskellige medier, som et af Sanjay Shahs hovedselskaber. Hans hustru har frem til 5. november 2015 været relateret til selskabet, og selskabet er ifølge regnskaber fra Solo Capital Partners et »relateret selskab«, hvor Sanjay Shah har en »betydende« indflydelse.

I hjemlandet Dubai har Sanjay Shah også to selskaber registreret. Det drejer sig om Elysium Global (Dubai) Limited og SC Developed Market Equities Fund (OEIC) Limited, hvoraf sidstnævnte blev lukket ned i sommeren 2015.

Endelig har Sanjay Shah også interesser i den tyske investeringsbank Varengold Bank, hvor Shah og hans forretningspartner, Edo Barac, sidder i bestyrelsen. Ifølge banken ejer Sanjay Shah dog mindre end ti procent af aktierne. Varengold Bank var netop en af de banker, hvor Bagmandspolitiet i sidste måned beslaglagde penge med relation til svindlen med udbytteskat.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Bagmandspolitiet, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK):

»Det er selvfølgelig helt afgørende, at vi gør alt, hvad der står i vores magt for at klarlægge, om der er grund for at gøre et strafferetligt ansvar gældende overfor de personer og selskaber, der er involveret i sagen om svindel med dansk udbytteskat. Det arbejder vi stenhårdt på at undersøge, men herudover har jeg af hensyn til den verserende efterforskning ikke yderligere kommentarer,« siger han.

Sanjay Shah er repræsenteret af den erfarne erhvervsadvokat Jakob Lund Poulsen. Han ønsker ikke at kommentere sagen.