Svigtende eksport til Tyskland lægger dæmper på dansk økonomi

Danske virksomheder solgte i 2015 langt færre varer i udlandet end ventet, og det er en udvikling, der har sat sine tydelige spor i Dansk Industris nye vækstprognose.

Foto: Bax Lindhardt

»Vi er lidt mere pessimistiske end for et halvt år siden.«

Sådan lyder meldingen fra vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard, når han bliver bedt om at forholde sig til hovedkonklusionerne i brancheorganisationens nye økonomiske prognose. Her skruer Dansk Industri væsentligt ned for forventningerne til den danske vækst i 2016, og det er en nedjustering, der først og fremmest skal ses i lyset af en vigende eksport hos landets virksomheder.

»Verdensøkonomien gik ned i tempo i slutningen af 2015, og det rammer de danske eksportvirksomheder. Samtidig ser vi så, at vi på nogle af de markeder, der ikke gået ned i tempo, der har vi i stedet tabt markedsandele. Det gælder særligt i Tyskland,« siger Kent Damsgaard.

»Den store motor i økonomien er eksportvirksomhederne, og det er også dem, der har trukket os ud af krisen. Når ordrebøgerne bliver tyndere end ventet, så viser det sig også i vores økonomi. Derfor skruer vi ned for forventningerne,« forklarer vicedirektøren.

Hvis man skal tro den nye prognose, kan vi i det kommende år se frem til en vækst i BNP på 1,2 pct., hvilket er næsten en halvering i forhold til Dansk Industris skøn fra august. Ifølge Kent Damsgaard betyder det dog ikke, at dansk økonomi går en decideret dyster fremtid i møde.

»Grundlæggende har dansk erhvervsliv fat i den lange ende, men vi har fået en dårlig slutning på 2015. Vi er altså fortsat i gang med et opsving, men det er bare mere moderat end ventet,« lyder vurderingen.