Sverige vinder 5-1 over Danmark i økonomi

Danskerne får bøllebank af svenskerne, når det gælder økonomi, viser ny opgørelse fra Handelsbanken. På fem ud af seks punkter klarer svenskerne sig bedre end danskerne. Kun når det gælder ledigheden, ser det bedst ud på den danske side af Øresund.

Det er ikke kun på grønsværen, som her i play off-kampen i november i Parken, at Sverige kan spænde ben for os. Det gælder også, når der er tale om den økonomiske udvikling, hvor Sverige vinder 5-1 over Danmark. Her er det den svenske anfører, Zlatan Ibrahimovic, og Danmarks midtbane­general, Christian Eriksen, der er i duel. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand/AFP Fold sammen
Læs mere

Svenskerne med superstjernen Zlatan Ibrahimovic som anfører giver for tiden danskerne klø, når vi mødes i Parken. Præcis det samme sker i disciplinen økonomi, hvor svenskerne i øjeblikket banker danskerne på fem ud af seks afgørende punkter.

Svenskerne trækker derved fra danskerne i kampen om at blive den stærkeste økonomi i Norden. I perioden fra 2008 og til 2015 slår den svenske økonomi den danske, når det gælder både vækst, privatforbrug, eksport, indenlandsk efterspørgsel og huspriser. Kun når det gælder ledigheden, får danskerne sat et enkelt mål ind.

Det viser en opgørelse, som Handelsbanken har udarbejdet for Berlingske Business. Den kommer på baggrund af, at Danmarks Statistik mandag udsendte de seneste tal for den danske økonomi.

Opgørelsen viser, at den danske vækst i 2015 blev lidt af en skuffelse med en fremgang i landets samlede produktion på kun 1,2 pct. Væksten i 4. kvartal var kun på 0,2 pct., og økonomerne over en bred kam tror nu på, at den danske økonomi også i resten af 2016 vil snegle sig af sted med en vækst på omkring én pct.

Helt anderledes ser det ud på den anden side af Øresund. Onsdag kom der ligeledes tal for den svenske økonomi, og de viste, at svenskerne sluttede 2015 af med den højeste BNP-vækst i fem år.

Samlet set har svenskerne haft en gennemsnitlig årlig vækst på 1,3 pct. siden 2008, mens den danske har været på minus 0,1 pct. Svenskerne genvandt det tabte efter finanskrisen allerede midt i 2010, mens danskerne fortsat kæmper for at komme tilbage til de gyldne tider fra før, verden gik af lave.

Svenskerne havde lært lektien

Seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingø mener, at forskellen i de to landes økonomier først og fremmest skyldes, at svenskerne for tyve år siden blev ramt af en stor økonomisk nedtur. Den blev der efterfølgende rettet op på, og det har gjort, at svenskerne stod stærkere, da finanskrisen blæste verden omkuld.

»Den svenske industri fik en voldsom nedtur i begyndelsen af finanskrisen, men den er kommet meget bedre igen. Herudover er det svenske boligmarked slet ikke blevet ramt af samme nedtur som det danske. Det gør, at de svenske forbrugere ikke i samme grad som de danske har været tilbageholdende med at bruge penge. Svenskernes opsving er meget drevet af den indenlandske efterspørgsel,« siger Rasmus Gudum-Sessingø og påpeger, at de offentlige finanser i Sverige i en række år også har været meget bedre end de danske.

»Svenskerne har kunnet føre en mere ekspansiv politik med højere offentlige udgifter. Eksempelvis regner man med, at antallet af flygtninge koster omkring 60 mia. kroner om året i Sverige. Det er nogle helt andre tal end i Danmark, og det vil sætte gang i den økonomiske vækst,« siger Rasmus Gudum-Sessingø.

Meget højt reformtempo

I opgørelsen fra Handelsbanken kan man se, at den svenske økonomi er vokset med 2,3 pct. om året i gennemsnit fra 2010 og til sidste år. I den periode kan danskerne kun fremvise et plus på 0,8 pct. i gennemsnit. I høj grad på grund af en større stigning i det private forbrug. Når det gælder eksporten, er udviklingen mere ens – dog med et klart plus til svenskerne –hvilket skyldes en periode med en svagere svensk valuta.

Cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen er ikke i tvivl om, at det er svenskernes reformer siden landets voldsomme nedtur i 90erne, der betyder, at landet i dag står langt stærkere, end vi gør.

»Dengang stod svenskerne på afgrundens rand med et underskud på de offentlige finanser på ti pct. af landets BNP. Det medførte, at svenskerne lavede nogle omfattende reformer af deres folkepension, sygedagpenge og arbejdsløshedsdagpenge. Det har været med til at øge udbuddet af arbejdskraft ganske meget,« siger Mads Lundby Hansen.

Han påpeger, at fra 2006 og frem har svenskerne samtidig sænket skatten på både arbejde og for virksomhederne. Det betyder, at svenskernes skattetryk i dag er væsentlig lavere end det danske.

Det kan vi lære

»Vi kan lære meget af svenskerne. Den danske økonomi udvikler sig ikke tilfredsstillende. Det skal være mere attraktivt for virksomhederne at investere, og vi skal have sænket skatten på arbejde. Derudover skal erhvervslivets regulering ændres om på en række områder, så det blandt andet bliver tilladt at åbne hypermarkeder. Det må man ikke i Danmark, men de har stor succes med dem i Sverige,« siger Mads Lundby Hansen, der fremhæver, at skattetrykket i Danmark er det højeste i de rige landes samarbejdsorgan OECD. Det svenske skattetryk er i dag helt nede på syvendepladsen.

Boligmarkedet gør forskellen

Cheføkonom i fagforeningen 3F Frederik I. Pedersen er ikke lige så imponeret over den svenske økonomi og deres ivrighed med reformerne.

»Den store forskel mellem Danmark og Sverige er, at deres boligmarked stort set ikke har været ramt af krisen, mens vores kollapsede. Jeg har hørt flere sige, at svenskerne nu er på vej ud i den overophedede situation, som vi har haft tidligere,« siger Frederik I. Pedersen, der mener, at danskerne har gennemført lige så mange reformer som svenskerne specielt målt i forhold til arbejdsstyrkens størrelse.