Sverige: Vi skal gøre som Danmark

I Sverige kigger de misundeligt på den fortsat lave danske ledighed. Arbejdsløsheden i Sverige nærmer sig ni procent af arbejdsstyrken og det får stadigt flere til at spørge: Hvorfor tager politikerne ikke en tur til København?

Foto: Jens Rydell.
Læs mere
Fold sammen
I Sverige er arbejdsløsheden blandt unge mere end dobbelt så høj som herhjemme. Intet mindre end 30 procent af de unge der er ude på arbejdsmarkedet i Sverige mangler et job, og det er betydeligt flere end for et år siden, hvor ledigheden var på 20 procent.

Til sammen ligning er under fem procent af danskere mellem 25 og 29 år uden arbejde ifølge de allernyeste tal fra maj i år.

Det får fredag den svenske avis, Dagens Nyheter, til at skrive, at de svenske politikere burde tage toger hen over Øresundsbroen og lære af Danmarks gode eksempel.

Stive regler
Når ledigheden blandt unge i Sverige er meget høj, skyldes det blandt andet, at Sverige har faste regler om, at de sidst ansatte skal fyres først.

Det gælder, også selv om de unge og sidst ankomne måske er meget bedre og kvalificerede end de gamle og ældre, og det låser de unge fast udenfor arbejdsmarkedet.

Men det danske system med lærlinge får også ros. I Sverige starter unge på en relativ høj løn, mens de ikke kender til lærlingeløn, hvor man går til en lidt lavere hyre, mens man er under oplæring.

I Danmark er vi også meget hurtigere til at aktivere og tage fat i unge ledige, når de mister deres arbejde. I Sverige er det helt normalt at vente i tre til seks måneder for en jobvejleder dykker op, eller der laves et mere fremadrettet program for uddannelse og omskoling.

Mindre sjovt at være arbejdsløs
Sverige har dog på en del områder gjort meget af det samme som Danmark de senere år og gjort det både sværere og mindre behageligt at stå uden arbejde.

Dagpengeperioden er kortet af og niveauet for dagpenge sænket i Sverige. Men trods dette står de med en betydeligt højere ledighed end herhjemme på næsten ni procent af arbejdsstyrken.

Den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har dog i årevis anbefalet at deres gennemføres endnu flere reformer på arbejdsmarkedet, hvilket de ser som den helt rette medicin mod stigende ledighed og det fald i arbejdsstyrken, som truer forude.