Sverige sænker vækstskøn markant

Den svenske finansminister Magdalena Andersson har skåret en ordentlig luns af sine vækstskøn for 2015 og 2016.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (th.) Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

I årene efter den finansielle krise, har vores naboer på den anden side af Øresund formået at holde godt gang i økonomien.

Men i dag har den svenske finansminister Magdalena Andersson måtte sænke sit vækstskøn for økonomien markant.

Der ventes nu en vækst på 2,4 procent i år og 2,7 procent næste år. Regeringens tidligere skøn fra oktober lød på henholdsvis 3,0 og 3,2 procent

Finansminister Magdalena Andersson forklarer nedjusteringen med den lave vækst i den globale økonomi, som smitter af i Sverige. Det betyder blandt andet, at der ikke bliver skabt så mange nye job som forventet.

Finansministeren peger stadig på en faldende ledighed. Men hvor den tidligere prognose pegede på, at arbejdsløsheden ville falde til 6,7 procent i løbet af de kommende to år, lyder skønnet nu på et noget mere beskedent fald til 7,4 procent. Det skriver det svenske medie Dagens Industri.

»Arbejdsløsheden vurderes til at falde langsommere, end hvad vi tidligere havde troet,« siger Magdalena Andersson.

Den svenske regering havde tidligere et ambitiøst mål om at opnå Europas laveste arbejdsløshed. Det er ifølge finansministeren stadig et mål, men hun  erkender samtidig overfor Dagens Industri, at det nu bliver »mere udfordrende« at nå.

Også forbedringen af de offentlige finanser kommer ifølge regeringen til at ske i et langsommere tempo end det, der blev meldt ud i efteråret.

»Vi har et dårligere makrobillede. Det forklarer de fleste af de store underskud«, siger hun.