Sverige prøver at svække sin valutakurs

Mange lande har for tiden travlt med at tale deres valutakurs ned. Selv eurogruppens formand, Jean-Claude Juncker, udtalte for nylig, at euroens høje kurs er til stor skade. Men Sverige prøver også at snakke deres kronekurs ned.

Den svenske eksport af bl.a. Scania-lastbiler lider under den stigende svenske kronekurs. Foto: Jochen Luebke Fold sammen
Læs mere
Foto: JOCHEN LUEBKE

Sverige er nu med til at trappe den internationale valutakrig yderligere op. Gentagne gange på det seneste har politikere og topfolk fra den svenske Riksbank således forsøgt at tale den svenske krone ned i kurs. Det er en udvikling, som er til klar ulempe for Danmark, eftersom op mod 15 procent af al dansk eksport går til Sverige.

Den svenske finansminister Anders Borg kritiserede forleden Riksbankens pengepolitik, fordi den er med til at holde den svenske krone stærk, hvorfor svensk økonomi har problemer med at komme op i fart.

Vicedirektør Karolina Ekholm fra Riksbanken udtalte på tilsvarende vis i denne uge, at Sverige har mulighed for at sætte renten yderligere ned, hvis den svenske inflation fortsætter med at falde og måske ligefrem ender med en slags deflation med faldende priser.

»Det vil være naturligt at sænke renten og bruge pengepolitikken til at løfte inflationen op mod målet på to procent, hvis vi nærmer os en situation med deflation. Deflation er ikke noget, Riksbankens bestyrelse ønsker,« udtalte Karolina Ekholm.

En anden af Riksbankens vicedirektører, nemlig Lars E.O. Svensson, sagde også for nylig, at svensk økonomi »ville klare sig meget bedre med en lavere rente og svagere valutakurs«.

De svenske forbrugerpriser faldt med 0,1 procent i december for anden måned i træk, og hvis udgifterne til blandt andet boliger holdes ude, så har inflationen over det sidste år været på bare én procent. Det er markant lavere end det officielle mål på to procent.

Eksporten presset

Den svenske økonomi, som er tæt på at være dobbelt så stor som den danske, har været plaget af aftagende vækst på det seneste, blandt andet fordi flere af de store svenske eksportvirksomheder er blevet presset af den stærke svensk krone, der i nogen tid har stået på det stærkeste niveau i 12 år. Over det seneste år er den svenske krone steget med 1,1 procent over for euroen og dermed også den danske krone, mens den er oppe med 4,2 procent over for dollaren.

Sverige har sænket sine korte renter fire gange over det seneste år, så den nu er nede på 1,0 procent. Riksbankens topchef Stefan Ingves har dog flere gange på det sidste advaret mod, at renterne bliver for lave. Det risikerer at sætte fart på en alt for stor lånelyst og alt for store prishop på boligmarkedet, så Sverige kommer til at begå samme fejl som herhjemme.

Den samlede private gæld i Sverige er oppe på 170 procent af de disponible indkomster, efter den var nede under 90 procent i midten af 1990erne. Det er dog fortsat et godt stykke under danske niveau for gæld, som er oppe over 200 procent af de disponible indkomster. Men gælden i Sverige stiger for tiden hastigt, mens den falder svagt herhjemme.