Sverige klarer krisen dårligt

Lavt forbrug og store opsparinger får ifølge nye prognoser krisen til at leve længere i Sverige. Samtidig advares svenskerne om at forbruge over evne.

Læs mere
Fold sammen
Sverige klarer finanskrisen værre end andre lande. Det vurderer Svensk Næringslivs cheføkonom Stefan Fölster. Blandt EU's 15 kernemedlemmer har kun Irland haft ringere vækst end Sverige under finanskrisen, pointerer Fölster.

I sin nyeste prognose spår Svensk Næringsliv, at Sveriges BNP vil krympe med 5,0 procent i år. Siden vil det gå opad igen, i 2010 vil det stige med 1,00 procent og i 2011 med 2,8 procent. Svensk Næringslivs vurdering ligger tæt på den svenske regerings syn på BNP-udviklingen.

Forklaringen kan være, at forbruget er faldet mere i Sverige end i andre lande. Samtidig sparer svenskerne op i rekordmængder, siger Fölster. Men svenskernes spareiver kan betyde, at svenskerne har en bedre købekraft, når økonomien vender.Det svenske realkreditinstitut SBAB er noget mere forsigtig i sin nye prognose. SABS' cheføkonom Tomas Pousette advarer husholdninger om at øge deres forbrug for meget.

- Der er risiko for, at de rekordlave renter vil få husholdninger til at låne for meget. Når renten bliver normal, kommer renteudgifterne til at udgøre en betydelig større del af den disponible indkomst, end hvad svenske familier har været vant til de seneste 10 år, skriver han.

/ritzau/TT