Svenskerne lever for lånte penge

Der skal mere end en slunken tegnebog til at få svenskerne til at sætte tæring efter næring. I løbet af det seneste år er de svenske forbrugslån uden sikkerhed steget med 4 mia. svenske kr.

De svenske banker er urolige over for deres udlånsporteføljer, og antallet af dårlige betalere på den anden side af Øresund steg med 20 procent i løbet af 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto/Colourbox
Svenskerne låner fortsat flere penge og har nu i alt lån for 2.227 mia. svenske kroner (1.575 mia. dkr.). Hovedparten af svenskernes gæld stammer fra boliglån, der i år er steget med 10,4 procent til 1.471 mia. svenske kr. (1040 mia. dkr.), skriver den svenske erhvervsavis Dagens Industri.

Det er dog ikke boliglånene, der bekymrer økonomerne mest. Det er derimod forbrugslån uden sikkerhed, der ifølge Dagens Industri i løbet af det seneste år er steget med 4 mia. svenske kr. (2,8 mia. dkr.) og i juni lå på 147 mia. svenske kr. (104 mia. dkr.).

Renten på forbrugslån uden sikkerhed er markant højere end for andre banklån, og lånene giver hermed bankerne gyldne muligheder for store renteindtægter. Alligevel forsøger den svenske banksektor at stramme op på området.

Bankerne er nemlig urolige over for deres udlånsporteføljer, og antallet af dårlige betalere på den anden side af Øresund steg med 20 procent i løbet af 2008.