Svenske SAS-piloter strejker

Tusinder af flypassagerer rammes af strejke hos svenske SAS-piloter. Fly fra København til Stockholm aflyses.

Læs mere
Fold sammen

Stockholm: I alt 400 svenske SAS-piloter har fredag aften indledt en strejke, efter forhandlinger mellem piloterne og deres arbejdsgiver er brudt sammen.

Det har tvunget SAS til at aflyse omkring 40 planlagte flyvninger fredag aften. Omkring 4000 passagerer er ramt af disse aflysninger.

Passagerer fra Danmark vil mærke strejken, hvis de skal rejse fra København til Sveriges hovedstad, Stockholm.

Det oplyser SAS' danske pressechef, Mariam Skovfoged.

- Der er indtil videre tale om tre afgange i hver retning fra Stockholm til København i dag. Vi beklager, at vores kunder er sat i denne situation, siger hun.

Berørte passagerer bliver kontaktet via sms og e-mail, og SAS oplyser løbende om status for flytrafikken på selskabets hjemmeside og de sociale medier.

SAS ved endnu ikke, om piloternes strejke vil påvirke lørdagens trafik, og om der venter flere aflysninger af planlagte afgange.

Det er piloterne på de kortere flyvninger, der strejker. Det vil sige, at det er indenrigsflyvninger og afgange til det øvrige Europa, der bliver ramt af strejken.

Længere flyvninger fra Arlanda-lufthavnen ved Stockholm til Asien og USA er ikke påvirket af arbejdsnedlæggelsen.

Parterne har forhandlet siden 18. april og er havnet i den svenske pendant til Forligsinstitutionen, Medlingsinstitutet.

Det er især spørgsmålet om løn, der skiller SAS og de svenske piloter.

Piloterne peger blandt andet på, at deres lønninger siden 2009 er faldet med 20 procent sammenlignet med det svenske arbejdsmarked generelt, mens produktiviteten i samme periode er steget med 20 procent.

Det billede genkender SAS imidlertid ikke.

- De har tværtimod haft en lønudvikling på to til tre procent om året de seneste ti år, siger pressechef Mariam Skovfoged.

Det er ikke kun i Sverige, at SAS har forhandlet med sine piloter.

Torsdag undgik SAS en strejke i Norge, hvor 430 piloter havde gjort klar til at blive på jorden. Her nåede man til enighed efter lange forhandlinger.

- I går lykkedes det at få en aftale på plads med de norske piloter, og det havde vi selvfølgelig også håbet på, at vi kunne med den svenske pilotforening, siger Mariam Skovfoged.

/ritzau/