Svensk stop for risiko-lån

Svenske långivere stopper for udlån til spekulations- og kapitalfonde efter de sidste ugers uro på de amerikanske lånemarkeder. Hvis opkøbene skal gå igennem, skader bankerne kapitalfondenes afkast.

Svenske långivere er nu blevet så kritiske over for udlån til kapitalfondes opkøb, at de reelt siger nej til nye overtagelser. Det skriver den svenske erhvervsavis Dagens Industri. Avisen har været i kontakt med unavngivne kilder blandt de store svenske kapitalfonde, og billedet er, at det er umuligt at få nye lån til handler fra de svenske långivere.

Udtørringen kommer efter, at hedgefonde, eller spekulationsfonde, der har investeret i risikofyldte amerikanske huslån, er blevet tvunget til at lukke, efter markedet for den type lån forduftede. Det fik de amerikanske banker til at gennemgå sine risikofyldte udlån, og det har nu bredt sig som ringe i vandet til Sverige.

»Vilkår, som fungerede tidligere, går ikke længere. Bankerne er blevet afventende,« siger Peter Högström, tiltrædende adm. direktør for advokatfirmaet Linklater, der fungerer som rådgiver i forbindelse med lånefinansierede overtagelser.

»Siden for syv uger siden er det blevet mere problematisk med finansieringen af store handler. Med største sandsynlighed bliver tidsplanerne påvirket i mange handler,« siger han.

Kapitalfondene har faste afkastkrav til deres handler. Afkast som de har lovet indskyderne i fonden. Dermed bliver fondenes konkurrencekraft forværret i forhold til de »almindelige« virksomheder på opkøbstogt. De såkaldte industrielle købere vil derfor formentlig vinde flere budrunder fremover.