Svensk krone svækket af centralbankens minusrente

Minusrenter i Sverige svækker torsdag den svenske krone med mere end 1 pct. over for stort set andre hovedvalutaer.

Foto: SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT.
Læs mere
Fold sammen

Sveriges centralbank, Riksbanken, kom torsdag formiddag med en rentesænkning fra 0 til minus 0,10 pct. i den toneangivende reporente. Det havde kun seks ud af 18 økonomer i en Bloomberg-rundspørge forudset.

Ud over rentesænkningen har Riksbanken også besluttet at købe statsobligationer for 10 mia. svenske kr. for at sætte mere gang i hjulene og inflationen i den svenske økonomi.

- Der er tegn på, at den underliggende inflation er bundet ud, men situationen uden for Sverige er nu mere usikker, og det øger risikoen for, at inflationen ikke stiger hurtigt nok, skriver Riksbanken som begrundelse for beslutningen.

Det er blandt andet de faldende oliepriser og risiko for svag global vækst, der henvises til, og Riksbanken nævner også usikkerhed om Grækenlands gældssituation samt udsving på valutamarkederne.

Sverige har døjet med en inflation, der siden november 2012 har været på eller under nul. Senest faldt forbrugerpriserne 0,3 pct. i december 2014 sammenlignet med samme måned i 2013.

Den svenske krone ligger torsdag ved 13.30-tiden i en kurs på 8,4710 per dollar, mens der går 77,47 danske øre til én svensk krone. Det er det svageste niveau for kronan siden henholdsvis 2009 og 2010.

Også den danske krone blev kortvarigt svækket fra sit leje omkring 7,4440 kr. per euro til 7,4475 kr. per euro i forbindelse med den svenske overraskelse. Siden er den dog faldet tilbage til udgangspunktet.