Svensk krone svækkes på rentedyk

Den overraskende nedsættelse af renten i Sverige sendte den svenske krone ned. Både både renten og den svenske krone ventes nu at holde sig på de aktuelle lave niveauer meget længe og mindst frem til nytår.

Læs mere
Fold sammen
Den svenske krone faldt en lille smule over for euroen og den danske, da den svenske Riksbank til formiddag overraskede stort og sænkede renten fra 0,5 til bare 0,25 procent.

Den svenske krone kom ned på en kurs, der hedder 68 øre over for den danske krone. Dermed er den svenske krone stærkere end i marts, hvor den kun kostede 63 øre, men betydeligt svagere end før den aktuelle finanskrise brød ud. Dengang skulle der betales 80 danske ører for én svensk krone.

Økonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken siger, at den svenske krone formentlig vil holde sig på det aktuelle lave niveau længe endnu.

»Skulle der komme en ny opblussen af finanskrisen vil den svenske krone blive ramt hårdt igen. Så det er blevet til en risikabel valuta. Men ellers regner vi ved, at den svenske krone holder sig nogenlunde uændret frem mod nytår, og måske begynder at stige i kurs, når svensk økonomi får det bedre og forventningerne til at renten igen vil blive sat op stiger,« siger Rasmus Gudum-Sessingø

Den svenske Riksbank ventes nu at holde renten på det aktuelle niveau historisk lave niveau helt frem til efteråret 2010.

Udover rentesænkningen fandt Riksbanken også yderligere utraditionelle instrumenter nødvendige.

»Banken introducerede således pengemarkedsudlån til banker med 12 måneders løbetid for op til 100 milliarder svenske kroner. Det er en kopi af de tiltag der allerede er set fra Den Europæiske Centralbank, ECB.

Derudover signalerede banken igen, at der kan følges op med yderligere lempelige tiltag, hvilket kan være lavere rente eller opkøb af obligationer,« siger Rasmus Gudum-Sessingø.

Syg centralbankchef
Dagens renteændring i Sverige blev afviklet uden centralbankchef Ingves, som er meldt syg.

De to resterende bestyrelsesmedlemmer indsatte reservationer over dagens beslutning i hver sin retning: Vicedirektør Svensson så gerne at renten var blevet sænket til 0,0 procent, men Wickman-Parak fandt forventningen til væksten var for negativ og renten derfor burde have været fastholdt uændret.

Riksbankens begrundelse for at sænke renten var især, at den økonomiske udvikling har været mere negativ end forudsat på bankens sidste rentemøde tilbage i april.

Riksbanken nedjusterede skønnede for faldet i det svenske bruttonationalprodukt i år til minus 5,4 procent, hvor de tidligere har sagt minus 4,5 procent.

ECB møde
Senere i dag afvikler også Den Europæiske Centralbank (ECB) sit rentemøde. Her ventes renten dog fastholdt på de nuværende 1,0 procent. Der er dog en del spænding om, hvad Jean-Clude Trichet vil sige på det efterfølgende pressemøde og om banken har nye utraditionelle tiltag på vej i form af opkøb af obligationer eller andet.