Svage jobtal fra USA sender aktier ned

Der blev skabt betydeligt færre job i USA end ventet i september. Aktier og renter falder over det meste af kloden.

Foto: MIKE BLAKE.
Læs mere
Fold sammen

Bare 142.000 nye job blev der skabt i USA i september. Det var betydeligt mindre end de 200.000, der var ventet.

Samtidig blev tallene fra august revideret ned og ikke op, som mange havde ventet.

Det vil sige, at der i august kun blev skabt 136.000 nye job og ikke 173.000 som først oplyst.

På det sidste har flere af de største virksomheder i USA da også annonceret, at de skal af med medarbejdere. Det gælder eksempelvis for Hewlett-Packard og Wal-Mart.

De svage tal øger sandsynligheden for, at det først bliver i foråret 2016, at USA's centralbank, Federal Reserve, begynder at sætte renten op.

Både aktier og renter falder på de nye tal. Herhjemme dykker C20-indekset i første omgang fra 964 til 954. Men der er også store fald i Tyskland og de fleste andre steder.

Det store Stoxx Europe 600 Index lå til en stigning på 1,7 procent, før de nye tal kom på gaden, men gik derefter i minus.

Arbejdsløsheden i USA er uændret på 5,1 procent af arbejdsstyrken. Også lønudviklingen er uændret på 2,2 procent i forhold til samme periode året før.

Det er formentlig den aftagende vækst i Kina og stærkere dollar, som presser væksten i beskæftigelsen ned i USA.

»Selvom arbejdsmarkedet skuffer, så er det værd at holde fast i, at arbejdsmarkedstallene let kan svinge fra måned til måned, og vi ser derfor ikke dagens skuffende tal som et udtryk for en ny retning i amerikansk økonomi,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Han tilføjer, dog, at det ikke alene er arbejdsmarkedsrapporten som har haft skuffet på det seneste. Det samme er tilfældet for ISM. Så noget tyder således på, at pynten er taget lidt af amerikansk økonomi hen over sensommerende.

Cheføkonom Jes Asmussen fra Handelsbanken taler ligefrem om »chocktal.«

»De svage tal kan udskyde den første renteforhøjelse fra Fed. Det burde være positivt for risikofyldte aktiver. På den anden side er der en stigende bekymring for styrken af den globale økonomi, som kan blive forstærket af dagens svage arbejdsmarkedsrapport, og som dermed burde trykke aktiemarkedet - med afmatningen i den globale økonomi som hovedtema i øjeblikket kan det meget vel blive den sidstnævnte effekt der vinder,« skriver Jes Asmussen i en kommentar til de nye tal.

Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank advarer mod omkring amerikansk økonomi.

»Jobtallene svinger betydeligt fra måned til måned, og en jobvækst på 142.000 på en måned er fortsat nok til at presse arbejdsløsheden ned. Men den skuffende jobvækst i september betyder, at den amerikanske forbundsbank sandsynligvis holder renten uændret på næste rentemøde den 28. oktober. Men undgår amerikansk økonomi at gå helt i stå i de kommende måneder, forventer vi fortsat, at Fed hæver renten i december,« siger han.

Selv om der er også er fremgang i Europa er der ikke udsigt til snarlige renteforhøjelser her. Den Europæiske Centralbank (ECB) vil med meget stor sandsynlighed holde renten tæt på nul i flere år endnu. Faktisk er sandsynligheden for, at der kommer nye pengepolitiske stimulanser fra ECB øger på det sidste, hvor inflationen er faldet og væksten har vist sig svagede end ventet