Svage elever skal hjælpes op i eliten

Nyt projekt på erhvervsskole skal klæde de svageste elever på, så de kan gennemføre deres uddannelse.

Læs mere
Fold sammen

Erhvervsskolen Selandia i Slagelse afviser Dansk Industris forslag om at holde de svageste elever væk fra erhvervsskolerne, og søsætter i stedet et ambitiøst projekt, der skal styrke netop disse elever med henblik på flere gennemførte uddannelser.

For et par år siden viste TV2-programmet Plan B hvor ni unge med store indlæringsvanskeligheder, der var opgivet af både dem selv og deres skole, blev sat sammen med en speciallærer i et sommerhus. Folkeskoleeleverne opnåede på kort tid nogle helt utænkelige resultater. Konceptet bliver nu genindført af Selandia - denne gang dog uden kameraer.

Læring på mange planer

Indtil foråret 2010 bliver 48 unge elever, der har svært ved at gennemføre grundforløbet på erhvervsskolen, sat sammen i grupper af otte på en feriekoloni ved Kalundborg. Her skal de bo i tre uger i en slags heldagsskole, hvor undervisningen bliver tilpasset den enkelte elev. Tanken bag er, at de unge ikke er uintelligente, men skal lære på deres helt egen måde. De tre uger skal bruges til at finde den enkelte unges læringsstil samt at øge dennes selvtillid og interesse for det at lære.

Læs også: Unge tager tv i brug i kampen for en praktikplads

- Vi ved, at de mange gode tanker fra Plan B virker. Nogle elever skal sidde i en sofa med musik i ørene for at få læst noget, andre lærer måske bedst fra klokken fire til ni om aftenen, mens andre kun kan lære, når de er alene. Hvis vi finder den individuelle læringsstil, vil læringen accelererer. Eleverne vil på denne måde vokse både fagligt, personligt og socialt, da de udover undervisningen også skal hjælpe til med at skrubbe toiletterne og lave mad, siger Finn Kanstrup Hansen, der er uddannelseschef på Selandia Erhvervsskole.

Han afleverer hvert år en handlingsplan til undervisningsministeriet for hvordan skolen vil sikre, at flere eleverne gennemfører deres uddannelse. Ministeriet fandt dette initiativ så interessant, at de gerne ville støtte projektet med næsten en million kroner.

Fri adgang

Dansk Industri har foreslået at indføre adgangskrav til erhvervsskolerne, så de fagligt svageste elever bliver holdt væk fra uddannelsen. Finn Kanstrup Hansen mener dog ikke, at det harmonerer med regeringens målsætning.

- Vi får i hvert fald ikke 95 procent af en årgang igennem en ungdomsuddannelse ved at lukke dem ude fra skolerne. Alle unge skal have en uddannelse, der passer til deres evner, og det kan lade sig gøre blandt andet ved at hjælpe de svage elever på denne måde, siger Finn Kanstrup Hansen.

Han håber, at undervisningsministeriet i fremtiden vil gøre projektet til en fast ordning, så de kan fortsætte med at sende elever på skolelejren.

Læs også: Unge tager tv i brug i kampen for en praktikplads