Svag dollar koster 6.000 danske jobs

En dollar som er på vej helt i knæ, bliver den helt store udfordring for de danske virksomheder til næste år. Hvis dollaren bliver på sit nuværende niveau omkring 5,55 kr. hele året svarer det til en svækkelse på 7,5 pct. over for kronen.

Det vil skære 0,4 pct. af den økonomiske vækst og komme til at koste op mod 6.000 arbejdspladser. Sandsynligheden for, at det kommer til at gå endnu værre er bestemt til stede, påpeger økonomerne.

Beregningerne er lavet af Jyske Bank, og de kommer efter at ErhvervsBladet har bedt Dansk Bank, Nordea, Sydbank og Jyske Bank om at give deres vurderingerne af de største trusler for de danske virksomheder i det nye år.

Meldingen fra alle fire banker går på, at vi til næste år vil få en ganske pæn fremgang i den danske økonomi. Den farlige joker er dollaren, og nye kraftige kursfald kan ende med at sende både den europæiske og danske økonomi helt i gulvet. Problemerne kommer primært via to kanaler.

¤ En svag dollar svækker de danske virksomheders konkurrenceevne. Ikke blot på eksportmarkederne, men også på hjemmemarkedet, hvor virksomhederne har udenlandske konkurrenter, der kan sælges deres varer billigere på grund af dollarkursen. Det drejer sig eksempelvis om stort set hele vareproduktionen.

¤ Den økonomiske vækst i Euroland er afhængig af stimulanser udefra og fremgang i eksporten. Det europæiske privatforbrug trækker stort set ingen ting. En forstærket nedtur for dollaren vil derfor svække den europæiske økonomi, og det vil i sidste ende også ramme den danske.

Produktiviteten skal øges

- Industrien har meget svært ved at få opsvinget til at bide sig fast, og det bliver ikke ret meget lettere til næste år, siger økonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig.

- For virksomhederne er der kun en ting at gøre, og det er at arbejde videre med at forbedre effektiviteten. Det er ikke noget, man bare lige kan gøre, men produktiviteten skal øges, der skal mere uddannelse til og de løntunge elementer skal skæres fra. Det er helt centralt, og det bliver endnu vigtigere, hvis dollaren fortsætter med at falde, siger Peter Skøttegaard Øemig.

Mens chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian påpeger, at skadevirkningerne af et nyt dollarfald afhænger af hvor mange andre valutaer, der bliver trukket med i faldet.

- Vi tror på, at dollaren vil falde 5,43, og det giver ikke anledning til de dybe panderynker. Vanskelighederne opstår for alvor, hvis den svækkes kraftigere og trækker pundet, den svenske krone og den japanske yen med i faldet. Så vil de danske virksomheders konkurrencecevne komme under pres på stort set alle fronter, siger Steen Bocian.

Svag tysk vækstHan fremhæver, at dollaren sidste gang tog en alvorlig rutschetur i 2003. Dengang faldt dollaren fra 7,092 kroner til 5,89 kroner. Det svarer til et dyk på 17 pct., og det var medvirkende til, at den økonomiske vækst herhjemme skrumpede ind til 0,1 pct.

Så galt tror bankerne ikke, at det kommer til at gå til næste år. Vækstskønnene går fra Sydbanks 1,75 pct. og op til det mest optimiske på 2,5 pct. Med i de prognoser er indregnet en mindre nedgang i dollarkursen i forhold til i dag.

Det lave bud på den økonomiske vækst fra Sydbank'' side skyldes, at banken ser lidt mere negativt på udviklingen i den internationale økonomi.

- Vi tror ikke på nogen høj vækst i Euroland. I specielt Tyskland vil stadig have en svag vækst. Storbritannien og Sverige vil holde dampen oppe, men USA vil også køre ned i gear hen over året, siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

Derved er der lagt op til svagere afsætningsmuligheder på stort set samtlige vores største eksportmarkeder, men som udgangspunkt er der ikke tale om direkte dårlige afsætningsvilkår, påpeger bankerne.