Svært at forudse pengepolitikken med ledige nøgleposter

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, må til oktober sige farvel til vicechefen Stanley Fischer, der onsdag annoncerede sin opsigelse, og det efterlader nu fire ledige pladser i den pengepolitiske komité.

Arkivfoto. Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, må til oktober sige farvel til vicechefen Stanley Fischer, der onsdag annoncerede sin opsigelse, og det efterlader nu fire ledige pladser i den pengepolitiske komité. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON

Centralbankens næstkommanderende oplyste, at han træder tilbage i midten af oktober af "personlige årsager". Det er dermed tidligere end ventet, da Stanley Fischers periode først udløber i juni næste år.

»Selv om det er meget pludseligt og ikke mindst meget uventet, at Fischer allerede nu træder tilbage, så var der dog også kun ringe udsigt til, at han ville blive genudnævnt af præsident Trump,« skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Han vurderer, at antallet af tomme stole i Federal Reserve snart øges til fem, da der ifølge Danske Bank heller ikke er gode udsigter for, at den nuværende centralbankchef Janet Yellen bliver genudnævnt af den amerikanske præsident, når hendes periode udløber næste år.

»At der er så mange ledige nøgleposter hos den amerikanske centralbank, gør det også sværere at forudsige, hvad centralbanken har tænkt sig at gøre med pengepolitikken de kommende år. Årsagen er ikke mindst, at Trump kun sjældent har udtalt sig om pengepolitikken og ofte har hans udsagn været i modstrid med hinanden,« skriver analytikeren i kommentaren.

Danske Bank vurderer, at det kan skyldes, at Donald Trump ikke for alvor interesserer sig for pengepolitik, og ifølge analytikeren er der lagt op til, at præsidenten vil udnævne republikanske kandidater, der ofte ønsker et højere renteniveau, til de ledige poster. Samtidig fremhæver Mikael Olai Milhøj, at det er vigtigt, at centralbanken også vil være uafhængig fremadrettet.

»En risikofaktor er, at den amerikanske centralbank bliver mindre uafhængig, hvilket økonomisk forskning viser, gør pengepolitik mindre effektiv i forhold til at afbøde konjunkturudsving,« skriver han.