Svært at finde op og ned på USA's økonomi - Danske

 

Tempoet i de fremtidige amerikanske renteforhøjelser er stadig det helt store økonomiske tema, men fredagens arbejdsmarkedsrapport skabte ikke mere klarhed derom - snarere tvært imod, vurderer Danske Bank.

 

- Alt i alt mener vi ikke, at rapporten skal betragtes som svag - trods det tredje skuffende tal for beskæftigelsen uden for landbruget. Rapporten skal nærmere ses som blandet. Arbejdsløsheden forbliver meget lav, og lønningerne fortsætter med at stige, og det giver ikke centralbanken noget bevis på, at inflationspresset letter, skriver analytiker i Danske Bank, Peter Possing Andersen.

 

Han anfører, at arbejdsmarkedsrapporten skabte yderligere forvirring om situationen på det amerikanske arbejdsmarked, og dermed også om det fremtidige renteniveau. En alternativ rapport over amerikansk beskæftigelse viste uventede stærke tal i onsdags, men omvendt var ISM-indikatoren, der afspejler erhvervslivets tillid til økonomien, svag, og det samme gælder tal over jobannoncer samt andre beskæftigelsestal.

 

- Det er på nuværende tidspunkt meget svært at vurdere noget baseret på disse data. Det er stadig for tidligt at drage konklusioner, skriver Peter Possing Andersen.

 

Den amerikanske centralbankchef, Ben Bernanke, gav efter det seneste rentemøde udtryk for, at centralbanken kunne overveje at holde en pause i renteforhøjelserne, men at det ville afhænge af de økonomiske nøgletal. Derfor er der ekstra meget fokus på alt, der kan fortælle noget om USA's arbejdsmarked eller inflation denne sommer.

 

Da arbejdsmarkedsrapportens bidrag til opklaringen var beskedent, vurderer Danske Bank, at fokus på de ugentlige ledighedstal vil holde ved i de kommende måneder.

 

Danske Bank venter stadig, at USA's centralbank hæver renten 0,25 pct.point på mødet i august.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )