Super jobfest – vi bliver bare ikke ret meget rigere

Siden 2013 har vi målt på beskæftigelsen haft det næstbedste opsving i 50 år. Ser man på væksten i BNP, har vi haft det suverænt svageste, viser ny analyse fra Jyske Bank. Banken mener, at vi fremover skal måle styrken i et opsving på fremgang i beskæftigelsen. Andre økonomer er uenige.

Målt på beskæftigelsen oplever Danmark for tiden det næststørste opsving i 50 år, specielt i byggeriet og servicefag. Ikke mindst et boom i det offentliges byggeaktivitet – som her det nye Rigshospitalet – har sat aftryk på tallene. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny dagsorden er sat for den danske økonomi. Det vælter frem med nye job, og målt på beskæftigelsen er vi inde i det næstbedste opsving i de seneste 50 år. Men vi bliver bare ikke ret meget rigere af det. Når vi måler på væksten i den danske økonomi, er det nuværende opsving det svageste i det seneste halve århundrede.

Det giver en helt ny tid for den danske økonomi. I fremtiden vil der også komme mange nye job i et opsving, men vores velstand vil ikke vokse i samme omfang som tidligere. Det uanset om regeringen får sat gang i en ny 2025-plan for dansk økonomi.

Det viser en analyse, som Jyske Bank har lavet for Berlingske Business. Banken har set på, hvordan det er gået med beskæftigelsen og væksten i det nuværende opsving og sammenlignet det med seks tidligere opsving. Det første tilbage i 1960erne.

Tidligere BNP-vækst er ønsketænkning

Når man ser på beskæftigelsen, begyndte det nuværende opsving i 2013 og siden er ­beskæftigelsen vokset med fire pct. Den fremgang overgås kun af opsvinget i årene op til finanskrisen.

Vendes blikket mod hvor meget vækst vi har haft i de enkelte opsving, er ranglisten en helt anden. I løbet af de seneste fire år har vi i dette opsving haft en vækst på omkring fem pct. Opsvingene tilbage i 1970erne, 1980erne og 1990erne gav i løbet af fire år en vækst på omkring 15 pct.

Alligevel er cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt godt tilfreds med fremgangen i dansk økonomi, fordi det går så godt på arbejds­markedet.

»Udviklingen i beskæftigelsen er et bedre mål for tempoet og styrken i opsvinget end udviklingen i BNP. Dels fordi BNP-tallene er meget usikre. Det så vi sidste år med opjustering af BNP-tallene. Hertil kommer, at det er ønsketænkning at nå de BNP-vækstrater, som vi havde for 20-30 år siden. Vi må acceptere, at økonomien har nået et stadie, hvor velstandsfremgangen er lavere end tidligere,« siger Niels Rønholt.

Han fremhæver, at når vi i tidligere opsving havde en meget højere vækst i BNP, skyldes det bl.a., at vi fik nogle »teknologiske kvantespring« i industrien, der gav en meget stor stigning i vores produktivitet. Nu kommer en stor del af de nye job i servicesektoren, og her er det svært at få samme fremgang i produktiviteten.

»Vi er gået fra at have en vækst i produktiviteten på omkring tre pct. om året og til nu omkring 1,5 pct. om året. Det hænger dels sammen med, at vi er et af de mest velstående lande overhovedet, og at vi derfor har sværere ved at låne ny teknologi fra andre lande på samme måde, som vi det gjorde i 1970erne og 1980erne. Det andet er, at vi i lighed med mange andre lande bliver en serviceøkonomi, hvor det er sværere at skabe produktivitetsvækst,« siger Niels Rønholt.

Et vigtigt pejlemærke

Forelagt analysen fra Jyske Bank er Danske Bank enig i, at det er mest relevant at bruge beskæftigelsen til at måle, om der er et opsving eller ej, men det er langtfra hele historien om, hvordan det går med den danske økonomi, mener cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

»Opsving har noget med konjunkturer at gøre, og det handler rigtigt meget om job. Om BNP-væksten følger med er et strukturelt spørgsmål, men til gengæld et der på langt sigt er vigtigere. En vækst betyder, at vi ikke kan se frem til stigende indkomster på samme måde, som vi har været vant til,« siger Las Olsen, der fremhæver, at de mange nye job er kommet efter en krise, der både var usædvanlig dyb og usædvanligt langvarig.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian mener ikke, at det giver mening alene at se på hverken beskæftigelsen eller udviklingen i BNP.

»Ud fra Jyske Banks definition må Sovjetunionen være eksemplet på en ideel økonomi. Alle havde job – så skidt med, at værdiskabelsen var lav. BNP er et vigtigt pejlemærke sammen med beskæftigelse, inflation, huspriser og meget andet. Men BNP bør vægte højt,« ­siger Steen Bocian.

Både Dansk Erhverv og Danske Bank fremhæver, at vi via reformer, som får danskerne til at arbejde mere og højner vores produktivitet, kan komme op på højere vækstrater, end der umiddelbart er udsigt til. Jyske Bank har ikke noget mod reformer, men ser ikke noget presserende behov for det.