Sundhedstegn i dansk erhvervsliv

Danske virksomheders kreditværdighed er på højeste niveau i flere år. Samtidig er antallet af konkurser for nedadgående.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kreditværdigheden i dansk erhvervsliv er nu højere end i flere år. Og også antallet af konkurser er for nedadgående, skriver Jyllands-Posten.

»Kreditværdigheden er markant forbedret. Især i sidste halvdel af 2013 begyndte det for alvor at gå den rigtige vej, og det er fortsat i år,« siger specialist i kreditvurdering hos kreditvurderingsbureauet Bisnode Credit Martin Stabell til Jyllands-Posten.

Bisnode Credit gennemfører månedlige vurderinger af de danske virksomheder. Og statistikken viser, at andelen af selskaber med henholdsvis høj eller højeste kreditværdighed er steget, så 37,7 procent af firmaerne nu er i en af disse to kategorier.

Spoler man tiden fire år tilbage var andelen til sammenligning cirka 28 procent.

»I de seneste år har virksomhederne haft stor fokus på omkostninger. De har smidt en stor del af fedtet, og mange har gennemført en turnaround, så de er gået fra røde til sorte tal på bundlinjen,« siger Martin Stabell til avisen.

Med til historien hører, at tusindvis af virksomheder er lukket eller gået konkurs under krisen.

I Dansk Erhverv genkender markedschef Søren Friis Larsen, at erhvervslivet viser sundhedstegn efter en barsk periode.

»Der har været en udrensning, og de tilbageværende står ofte stærkere end før krisen,« siger han til Jyllands-Posten.

Der er ifølge tallene fra Bisnode Credit stor forskel på, hvilke brancher der har været hurtige til at skære til og få styr på økonomien. Det gælder for eksempel for transportbranchen, mens hoteller og restauranter har anderledes svært ved at slippe ud af krisens favntag.

I sidstnævnte kategori er en tredjedel af alle virksomheder ifølge kreditvurderingsbureauet ikke kreditværdige.