»Sugar daddy« Powell leverer ny næring til aktiemarkederne

Der er højst sandsynligt en rentenedsættelse på vej fra den amerikanske centralbank på trods af en stærk økonomi. Presset fra præsident Trump og aktiemarkedet har virket.

En gang var alt godt mellem centralbankchef Jerome Powell og præsident Trump. Nu flyver med beskyldninger om inkompetence fra Det Hvide Hus. Trump vil have rentenedsættelser Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

En ny ladning sukker er på vej til de finansielle markeder. Det er indtrykket efter, at centralbankchef Jerome Powell onsdag afgav den halvårlige pengepolitiske rapport til den amerikanske Kongres i Washington.

Beskeden kommer netop som aktiemarkederne var begyndt at blive bekymrede for, om Federal Reserve nu også sætter renten ned på mødet i slutningen af juli. Den seneste opgørelse fra arbejdsmarkedet viser nemlig solid job- og lønvækst, mens præsident Trump har taget brodden af handelsuroen ved at indgå en ny våbenhvile med Kina i forbindelse med G20-topmødet i Osaka ultimo juni.

Våbenhvilen var helt fraværende i Powells forberedte bemærkninger, hvor handelskrigen ellers fyldte meget i de »modstrømme«, som påvirker amerikansk økonomi. Adspurgt sagde Powell, at genoptagelsen af forhandlingerne var »konstruktive skridt, der dog ikke fjernede usikkerheden«.

Powell fremhævede, at de seneste data fra Europa og Kina peger nedad igen efter en midlertidig bedring –og at jobrapporten for juni ikke ændrede på centralbankens syn på pengepolitikken. Han gik også endnu videre og sagde, at der ikke er bevis for, at arbejdsmarkedet er rødglødende. Kombinationen af svagere global vækst og usikkerhed om handelspolitikken har fået en række amerikanske erhvervsbarometre til også at falde kraftigt, og dermed er udsigterne for erhvervsinvesteringerne også svage.

Ud over handelskrigen nævnte Powell Brexit og de uafsluttede budgetkampe i Washington som politiske usikkerhedsmomenter. Republikanerne i Kongressen og Det Hvide Hus kan ikke blive enige om en strategi for budgetforhandlingerne for budgetåret 2020, der begynder 1. oktober og ikke mindst for forhøjelsen af gældsloftet, uden hvilken USA ikke kan betale sine regninger.

Det er netop investeringerne – også boliginvesteringerne – der er figenbladet i forhold til at sætte renten ned på et tidspunkt, hvor der er klare tegn på en bedring i privatforbruget og et bomstærkt arbejdsmarked. Traditionel økonomisk teori vil tilsige, at lavere renter vil understøtte investeringerne, selvom det i virkeligheden er politisk stabilitet, der vil være en langt vigtigere faktor for at turde kaste penge i nye projekter. I stedet vil lavere renter højst sandsynligt få virksomhederne til at låne mere til at tilbagekøbe flere aktier. Det understøtter aktiekurserne, men skaber ikke nødvendigvis øget aktivitet og beskæftigelse.

Usikkerheden er blevet større

Det andet mikroskopiske figenblad i Powells præsentation var, at det stærke arbejdsmarked og pæn lønvækst ikke fuldt havde nået alle hjørnerne af arbejdsmarkedet. Minoriteter og folk uden for byerne oplever højere ledighed. Den sidste gruppe er præsident Trumps kernevælgere. Der ikke noget nyt i, at gevinsterne er skævt fordelt – faktisk er ledigheden blandt sorte og latinamerikanere også tæt på historisk lav.

»Traditionel økonomisk teori vil tilsige, at lavere renter vil understøtte investeringerne, selvom det i virkeligheden er politisk stabilitet, der vil være en langt vigtigere faktor for at turde kaste penge i nye projekter. «


Og lønvæksten er faktisk højere blandt ufaglærte end for gennemsnittet. Men i sammenhæng med pengepolitikken kan det bruges som argument, hvorfor arbejdsmarkedet kræver yderligere EPO, selvom ledigheden samlet set er tæt på historisk lav. Powell fremhæver også, at inflationen ligger under centralbankens målsætning.

Selvom centralbanken mener, at økonomi og inflation vil bevæge sig mod centralbankens mål, så er usikkerheden blevet større. Det er her, at en forebyggende rentenedsættelse kan spille en rolle. Det er i hvert fald det analytiske figenblad for et tiltag, der i virkeligheden handler om aktiemarkedets forventninger og trusler fra præsident Trump.

Powell fremhævede i sin fremlæggelse vigtigheden af, at pengepolitikken er uafhængig af politisk indflydelse og baserer sin politik på »objektiv analyse og data«. Det klinger lidt hult i lyset af, at man med lys og lygte har fundet alle hullerne i osten for at retfærdiggøre kursændringen fra normalisering af renterne til nu snart rentenedsættelser. Man kunne med samme lethed sammensætte en »objektiv analyse« for, at centralbanken skulle hæve renten yderligere. Også formanden for bankudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Maxime Waters, talte om behovet for en centralbank, der fungerer uafhængigt af Det Hvide Hus.

Noget ruskende galt

Efter onsdagens høring steg markedssandsynligheden igen for, at Federal Reserve nedsætter renten med en halv procent på det næste møde – en rentenedsættelse på 0,25 procent er allerede markedsmæssigt en »done deal«. Aktiemarkederne steg også, og S&P500 nåede at krydse 3.000 for første gang nogensinde. Reaktionen i aktiemarkedet er et godt bevis på, at der er noget ruskende galt hos centralbankerne, ikke bare i Washington, men også i Europa. Hvorfor skal renten sættes ned, når aktierne er i rekordniveauer, indkomsterne stiger, finanspolitikken lempes og ledigheden tæt på rekordlav? Både Demokrater og Republikanere var dog mest interesseret i at diskutere Facebooks kryptovaluta og egne små hobbyprojekter. Det forklarer også, hvorfor Trump kan blive ved med at hamre løs på centralbankens rentepolitik.