Succes for dansk stutteri: Tre millionheste til OL

Tre heste fra samme lille stutteri nær Roskilde deltager i OL i dressur. Det er usædvanligt at finde tre heste fra samme danske stald, for hesteavl i Danmark er ikke en god forretning. Det tager mange år at blive en dygtig opdrætter, siger Dansk Varmblod.

Kristine Munch Sinding har avlet tre af de heste, der deltager i OL i dressur. Men i stalden står allerede den næste mulige OL-kandidat, siger hun. Det er hesten Botticelli, der her rides af Celina Solberg. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere

Mindst 40 millioner kroner. Det er den samlede pris for Cassidy, Molberg og Othilia, tre danske dressurheste der i øjeblikket rider over OL-skærmen i kampen om medaljer.

De tre danskopdrættede OL-heste er alle født på det lille stutteri, Atterupgaard, mellem Roskilde og Ringsted, før de herfra blev solgt til deres internationale trænere.

»Det er udsædvanligt at finde tre OL-heste fra samme avlsstald,« fortæller hesteavler og presseansvarlig for Dansk Varmblod (DV) Thomas Bach Jensen. For hesteavl er sjældent en god forretning i Danmark, siger han:

»Det varer mindst en menneskealder at blive god til at avle heste. Derfor er det overraskende, at tre OL-heste er fra samme stutteri i Danmark.«

Business-TV: Stutteri Atterupgaard skriver OL-historie

 

Overraskelsen er også at spore hos hesteavleren bag medaljekandidaterne, Kristine Munch Sinding. Hun siger, at hesteavl ikke er et erhverv, man skal vælge, hvis man vil tjene mange penge.

»Man skal være superoptimist og lidt halvtosset for at give sig i kast med hesteavl herhjemme,« siger Kristine Munch Sinding, der oprettede stutteriet sammen med sin far i 1992. Dengang var der to heste i stalden, i dag tæller stutteriet 70 heste.

Heste i millionklassen

Cassidy og Molberg blev solgt, før de var i træning, og Kristine Munch Sinding vil ikke oplyse deres salgspris men siger, at den type dressurheste kan koste op til en halv million kroner.

Hesteauktionarius hos Dansk Varmblod, Casper Cassøe Jakobsen, vurderer de to heste til samme pris, da de blev solgt fra Atterupgaard.

I dag er begge heste meget dyrere, understreger han:

»Molberg ligger måske til omkring fem millioner kroner, fordi den er en ældre hest. Cassidy ligger på den gode side af ti millioner, fordi den er lidt yngre. De er begge kastrerede, så der er ikke avlsperspektiver i dem.«

Othilia påbegyndte sin træning på Atterupgaard. Derfor blev den solgt til en højere pris, siger Kristine Munch Sinding: »Allerede dengang viste hun stort potentiale.«

Othilia vurderes i dag af Casper Cassøe Jakobsen til at koste 20 mio. kroner:

»Det er en absolut tophest i dag. Den er stadig ung, og den har klaret sig godt med en urutineret rytter på ryggen,« siger han og tilføjer, at de bedste heste kan ligge til priser langt over 20 mio. kroner.

Da Othilia blev solgt fra Atterupgaard, var der stadig langt til OL, og Casper Cassøe Jakobsen anslår, at den dengang ikke kostede mere end ti mio. kroner afhængig af, hvor langt den var med sin træning.

»Det er liebhaveri med heste i den klasse. Du kan være heldig, at nogen forelsker sig i den og vil byde endnu mere,« siger han.

Kristine Munch Sinding vil ikke oplyse salgsprisen for Othilia men tilføjer, at fordi Atterupgaard ikke er et af de kendte stutterier, er det sjældent hende, som toprytterne henvender sig til, når de skal købe heste.

»De henvender sig oftere til Blue Horse eller Andreas Helgstrand, der er »kendte brands« i branchen.«

Hvad med hende, der avlede tre heste til OL?

»Det kan vi håbe på nu.«

Risky business

Kristine Munch Sinding fortæller, at det kun er fire ud af de seneste fem regnskabsår, der har givet overskud på stutteriet.

»Hestesport er risky business. Du kan avle en fremragende hest, der pludselig kommer til skade. Så kan du glemme alt om en god salgspris, hvis du overhovedet kan sælge den,« siger hun. Der skal høje beløb hjem på hver hest, hvis avlen skal give overskud. Kristine Munch Sinding ridser omkostningerne for året op. Det ender på knap en million kroner uden dyrlægens timetakst, el, vand, varme og vedligeholdelse af bygninger.

Hvad skal der til for at blive en god hesteavler i Danmark?

»Jeg vil anbefale, at man er god til at gætte de syv rigtige lottotal,« siger hun og uddyber:

»I starten valgte vi den bedste hingst, vi kunne finde. Nu går jeg efter, at hingsten har det gen, som vores hoppe mangler. Det er ikke altid den bedste hingst, men jeg forsøger at analysere mig frem til den rette,« siger hun.

De rigtige føl er afgørende for stutteriets bundlinje, siger også Thomas Bach Jensen, presseansvarlig ved DV.

»Det er dyrt at lave et føl. Derfor skal hopperne »levere varen« hver eneste gang,« siger han:

»Du kan ikke bruge en hoppe, der kun giver gode føl hver anden gang.«

Rugemødre

Det er høje krav, der stilles til hopperne. De skal både være dygtige karriereheste samtidig med, at de avler den næste generations topkandidater. Derfor benytter Atterup-gaard rugemødre til at avle den nye generation, siger Kristine Munch Sinding:

»Du kan ikke både være karrierehest og højgravid samtidig. Men vi kan ikke vente på, at hoppernes konkurrenceperiode er ovre, før vi avler på dem.«

Hun kan derfor allerede nu fremvise Othilias datter, Ophelia. Datteren er født af en anden hest, der fik Othilias inseminerede æg lagt op i sig. Mor og datter har derfor aldrig set hinanden, men det kan være, de to heste mødes til næste OL.