Styrelse skærper kontrollen med erhvervsdrivende fonde

Den skærpede kontrol kommer efter flere uheldige enkeltsager.

Poul Due Jensens Fond, der er storaktionær i pumpevirksomheden Grundfos, fik for få år siden Erhvervsstyrelsen på nakken pga. et for højt honorar. Det blev derfor sænket igen i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske fondsmyndighed, Erhvervsstyrelsen, har skruet betragteligt op for kontrollen med de erhvervsdrivende fonde.

Det viser en ny opgørelse over antallet af stikprøvekontroller, som Finans har fået aktindsigt i.

For to år siden gennemførte Erhvervsstyrelsen således kontroller i 80 erhvervsdrivende fonde om året, men sidste år steg det tal til 120, og styrelsen forventer at lande på cirka 200 kontrolsager i år, skriver Finans. Det skal ses, i lyset af at der er cirka 1.300 erhvervsdrivende fonde i Danmark.

Den skærpede kontrol kommer efter flere uheldige enkeltsager, der i 2012 fik daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) til at nedsætte et udvalg, som skulle komme med et bud på en ny fondslov, herunder et styrket tilsyn.

»I forbindelse med det lovforberedende arbejde og vedtagelsen af den nye lov om erhvervsdrivende fonde blev det besluttet at styrke tilsynet med de erhvervsdrivende fonde«, siger kontorchef i Erhvervsstyrelsen Camilla Hesselby i en e-mail.

Fokus for kontrollen i 2015 har været vedtægter, uddelinger og bestyrelsesvederlag.

Den nye fondslov trådte i kraft i 2014, og formanden for det udvalg, der stod for forarbejdet, statsautoriseret revisor Finn L. Meyer, peger på, at der generelt er kommet større fokus på fondene, som bl.a. ejer eller er medejere af betydende danske virksomheder som Novo Nordisk, A.P. Møller - Mærsk og Carlsberg.

»Over bestyrelsen i en fond er kun Vorherre, og derfor er det meget sundt, at der er et vist opsyn«, siger Finn L. Meyer.