Struer frygter for sine job

B&O er hjerteblod i Struer, hvor selskabet med sine 800 arbejdspladser er den vigtigste virksomhed i byen. Derfor ulmer uroen i Struer også, når salgsrygterne svirrer, for kan nogen mon finde på at flytte B&O væk fra fødeegnen?

De, der vælger at købe B&O, skal passe på ikke at smadre brandet, der signalerer eksklusivitet, lyder rådet fra flere brandingeksperter. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nogle virksomheder, der er vigtige for deres lokalsamfund. Og så er der nogle virksomheder, der er deres lokalsamfund.

Bang & Olufsen hører til sidstnævnte, og deres lokalsamfund er den vestjyske by Struer. Højttalerproducenten er en enorm arbejdsplads i byen, og kommunen markedsfører sig sågar under titlen »Lydens By.« Jo, højttaler- og tv-producenten i de mørkegrå bygninger ude på Peter Bangs Vej (opkaldt efter en af B&Os stiftere) har med sine cirka 800 job i Struer betydet meget for byen. Og gør det stadig.

Derfor har Venstres folketingsmedlem Thomas Danielsen også en klump i maven, hver gang rygterne om et opkøb af B&O begynder at svirre. Den 32-årige landdistriksordfører for regeringspartiet er valgt i Struer-kredsen og har tidligere siddet i byråddet i nærtliggende Holstebro, så han ved kun alt for godt, hvor vigtig B&O er for lokalområdet.

»Det er ethvert lokalsamfunds skræk, at produktionen og arbejdspladserne flytter væk,« siger Thomas Danielsen, »Vi har en lille knude i maven, hver gang vi oplever det her.«

Byg på Struer

Knuden er måske ekstra stor i Struer for tiden. Bang & Olufsens bestyrelsesformand, Ole Andersen, har tidligere sagt, at alle døre stod åbne for B&O - også for et salg. Allerede dengang gik snakken i den vestjyske by, men det blev pludseligt konkret i torsdag, hvor selskabet udsendte en fondsbørsmeddelelse: Der har været henvendelser om et helt eller delvist køb af B&O, oplyste man.

Berlingske erfarede senere samme dag, at interessen kommer fra to-tre industrielle købere - altså virksomheder der sandsynligvis også er B&Os konkurrenter. Det kan tyde på, at interessen kommer fra udlandet, og det skaber uro for, at selskabets mange job kan ende alle steder fra Los Angeles til Beijing.

»Den frygt kan man ikke afmontere, selvfølgelig er den der,« siger borgmester i Struer, Mads Jakobsen, »Men hvis B&O bliver solgt, så håber jeg, at man bygger på de styrker og kompetencer inden for design, som vi har i Struer.«

Borgmesteren kalder B&O for et fyrtårn i det lokale erhvervsliv. Det er en højteknologisk arbejdsplads, og mange af byens mindre virksomheder er udsprunget fra lydekvilibrister fra Struer.

»Det er klart, at B&O er ’talk of the town’ i disse dage. Hvad end der kommer til at ske, håber jeg, at Bang & Olufsen enten ved egen kraft eller som del af en større kraft vil blive i Struer.«

Arbejdskraften er her

I Struer har man før prøvet, at højteknolgiske virksomheder lukker. I 2009 var det Ericsson i byen, der drejede nøglen med 200 fyrede til følge. Men byen er stadig en bastion for lyddesign, og antallet af ingeniører i forhold til byens størrelse er også stort.

»B&O er vigtig, for vi har brug for både viden- og produktionsarbejdspladser. Men vi er ikke forarmede, vi er et vækstområde, og derfor tror jeg også nok, at B&O skal blive,« siger Annette Lind fra Socialdemokraterne, der er valgt i området og har flere bekendte på Struer-virksomheden.

Hverken Thomas Danielsen eller Annette Lind tror, at man som politiker kan stille noget op, hvis en køber vælger at flytte B&O til udlandet. Man må bare sætte sin lid til håndværket i den vestjyske by.

»Hvis man opkøber B&O, så kan jeg ikke forestille mig, at man flytter væk fra Struer, for det er her, at der er kvalificeret arbejdskraft,« siger Thomas Danielsen.

B&O steg i går over 30 procent på nyheden om det mulige opkøb. Lige nu er Struer-virksomheden lidt over tre milliarder kroner værd.