Strammere finansielle regler begynder at bide i Kina

De strammere kinesiske finansielle regler begynder at vise tænder. Bankernes interbank-eksponering faldt for første gang i syv år i juni, i takt med at den kinesiske regeringskampagne mod gearing i det 40.000 mia. dollar store finansielle system er begyndt at bide.

Bankernes interbank-eksponering faldt for første gang i syv år i juni, i takt med at den kinesiske regeringskampagne mod gearing i det 40.000 mia. dollar store finansielle system er begyndt at bide. Fold sammen
Læs mere

Balancen for både interbankaktiver og passiver faldt 1800 mia. yuan (270 mia. dollar ved udgangen af juni), ifølge data fra China Banking Regulatory Commission.

Samtidig er den udestående mængde af wealth-management produkter, især de, som sælges til andre finansielle institutioner, faldet.

Interbanklån og skygge-bankprodukter er nøglemål i Kinas forsøg på at tøjle risici forbundet med landets 28.000 mia. dollar store gældsbyrde - en kampagne, der også fokuserer på udlandets køb af kinesiske virksomheder.

De regulatoriske myndigheder indledte foranstaltninger i april for at øge kontrollen med skyggefinansiering med fokus på at opløse forbindelsen til interbankmarkedet.

Siden da er de betroede investeringer - midler, som kinesiske banker får fra at udstede wealth-management produkter og derefter at videreformidle dem til eksterne forvaltere - faldet med over 530 mia. yuan, ifølge China Banking Regulatory Commission.

Tilladte lån - udlån mellem virksomheder med banker som mellemmænd - faldt for første gang siden 2008 i april, og udviklingen fortsatte i de følgende to måneder.

Gearingen af det finansielle system er svulmet gennem de seneste ti år, da den massive forøgelse af husholdningernes og virksomhedernes velstand søgte mod højere afkast, i et system hvor bankrenterne bliver holdt kunstigt nede.

Systemet blev i årevis tolereret på grund af politiske forsøg på at bremse den økonomiske afmatning fra det tidligere tocifrede vækstniveau.