Straffesag mod matador omsider i gang

Kenneth Schwartz Thomsen er tiltalt for ?skattesnyd for knap 25 mio. kroner. I næste uge kører sagen ved Retten i Helsingør med stor forsinkelse.

Østerbrogade 94 i København er en af de ejendomme, som Kenneth Schwartz Thomsen formodes at have brugt til at snyde i skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I næste uge begynder straffesagen mod den slagne matador Kenneth Schwartz Thomsen med mere end to års forsinkelse. Bagmandspolitiet mener, at han skal bag tremmer og har tiltalt ham for at have snydt i skat for næsten 25 mio. kroner, som skal tilbage i statskassen sammen med en bøde på knap 65 mio. kroner.

Snyderierne vedrører ifølge anklageskriftet, at Kenneth Schwartz Thomsen købte fem biler, som han ikke har betalt registreringsafgift af, i den absolutte luksusklasse via sit tyske selskab. Derudover mener politiet, at han har solgt tre ejendomme internt i sin koncern til lave priser og dermed snydt i skat.Det anklageskrift, som senioranklager Knud Damgaard Kisbye lægger foran ham i Retten i Helsingør på tirsdag, er stort set det samme, som bagmandspolitiet præsenterede i september 2010. Alligevel skulle der gå to et halvt år, før retssagen omsider kunne begynde. Retten i Helsingør var ellers klar til at tage fat i sommeren 2011, men så satte Kenneth Schwartz Thomsens advokat Karoly Neméth en kæp i hjulet i retsmaskineriet.»Kenneth Schwartz Thomsens advokat havde på det tidspunkt anlagt to civile sager mod Skat i byretten og i landsskatteretten. De to sager omhandlede præcis de samme problemstillinger om manglende betaling af registreringsafgift samt maskeret udbyttebetaling fra ejendomsselskaberne, som straffesagen gør. Derfor bad jeg dommeren i Retten i Helsingør om at udsætte straffesagen, indtil de civile sager var afgjort,« siger Karoly Nemeth.Dommeren i byretten i Helsingør lyttede til advokat Neméth og aflyste de allerede fastlagte retsmøder. Men hans afgørelse blev indbragt for Vestre Landsret af anklagemyndigheden, og landsretten besluttede, at straffesagen alligevel ikke skulle afvente de civile sager.»Det overraskede mig, at man vælger at køre to parallelle forløb,« siger Karoly Neméth.

Et spørgsmål om retsfølelse

Senioranklager Knud Damgaard Kisbye fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som er bagmandspolitiets formelle navn, forklarer, at anklagemyndigheden har valgt at køre straffesagen mod Kenneth Schwartz Thomsen nu af hensyn til retsfølelsen.

»Hvis vi skal afvente de civile sager, vil det trække straffesagen helt urimeligt i langdrag. Det er årsagen til, at vi fik landsretten til at beslutte, at vores sager skulle køre uafhængigt af de civile sager. Når vi rejser tiltale, vil vi gerne passe vores arbejde og gå i gang med at behandle sagen,« siger han.Hvis Kenneth Schwartz Thomsen bliver dømt skyldig, kan han risikere op til fire års fængsel. Sker det, vil han slutte sig til to andre tidligere matadorer, Steen Gude og Martin Klüts, som begge blev idømt lange fængselsstraffe i 2012. Der er afsat 31 retsdage til at behandle sagen mod Kenneth Schwartz Thomsen, som i dag bor i en lejlighed i Brøndby.