Stort rykind til Nordhavn

De omfattende udviklingsplaner ved Nordhavn tager et stort skridt med åbningen af første etape af FN-byggeriet.

Foto: Scanpix. FN-byggeriet
Læs mere
Fold sammen

I disse dage er godt 1.000 ansatte ved at flytte ind i FN-byen på Marmormolen ved Nordhavn Station, og det er ikke blot første etape af et stort byggeprojekt, der om et år afsluttes med plads til 1.800 ansatte, men kan samtidig være et vigtigt skridt på vejen mod de samlede planer for hele Nordhavn. Fuldt udbygget skal de store havnearealer på Ydre Østerbro have 40.000 beboere og lige så mange arbejdspladser i 2050.

»Bygningen illustrerer vores ambitionsniveau for Marmormolen: Det er et byggeri i verdensklasse, hvad angår arkitektur, æstetik og bæredygtighed, og det er en løftestang for udviklingen af en internationalt orienteret bydel ved Marmormolen,« lyder det fra en begejstret Jens Kramer Mikkelsen, direktør for udviklingsselskabet By & Havn, som sælger jord i blandt andet Nordhavn og Ørestad.

Bygningen udlejes til staten

By & Havn har en ejerandel på godt otte procent af FN-byen med PensionDenmark og ATP som hovedejere. Dermed er ATP ved at runde tre milliarder kroner i samlede investeringer på Marmormolen, Langelinie og Nordhavn.

»Med FN-byen kan vi hakke alle boksene af: Såvel beliggenhedsmæssigt som arkitektonisk er det et af de mest attraktive kontorbyggerier i københavnsområdet, og der er en solid, langsigtet lejer,« siger direktør Michael Nielsen fra ATP Ejendomme.

Partnerskabet FN-byen udlejer bygningen til staten, som stiller de 45.000 kvadratmeter til rådighed for verdensorganisationen og får betalt en del af de løbende driftsudgifter. De ligger dog i den lave ende i kraft af miljøprofilen, som har været vigtig for FN.

»Bygningen er i energiklasse 1 og får platin-certificering efter den amerikanske LEED-model, der vurderer byggerier fra vugge til grav,« siger projektdirektør Lars Hørmann fra FN.

Solceller på taget leverer en stor del af energiforbruget, vand fra Øresund køler ned, der er regnvand i toiletterne, og en særlig afskærmning holder på varmen efter fyraften og mindsker dermed udgiften til opvarmning.

FN-vokseværk i Danmark

Byggeriet skal dels samle seks FN-organisationer fra flere adresser i København, dels tiltrække nye FN-enheder.

I første omgang rykker omkring 1.000 FN-ansatte i Danmark ind i fem færdige »fingre« af det splinternye hus. Om et år er de tre sidste fingre færdige, og så rykker de sidste 200-300 ind.

Desuden opretter FN 200 nye stillinger her i landet, og det tal skal efter planerne gerne vokse yderligere, så FN kommer op på 1.800 medarbejdere i Danmark, siger Lars Hørmann.

Omkring 100 af dem arbejder dog på et nybygget højteknologisk UNICEF-lager ude på selve Nordhavn.

Byggeplaner på Marmormolen

Syd for FN-byen vil By & Havn udvikle Marmormolen med kontorer, boliger og et stort hotel.

»Vi er i gang med en række konkrete drøftelser og ser ikke mørkt på det. Og vi er i en position, hvor vi vil gennemføre det meget kontrolleret og vil sikre en meget høj kvalitet,« siger Jens Kramer Mikkelsen.

Michael Nielsen fra ATP vurderer, at FN-byen kan trække Marmormolen i gang, og den vurdering får støtte fra en fremtrædende erhvervsmægler, der også tror langsigtet på planerne om to kontortårne, ét yderst på Marmormolen og ét på Langelinie.

»Personligt tror jeg, at denne del af byen er mere interessant for mange virksomheder end for eksempel Ørestad, og FN-byen betyder meget for udviklingen af området. Et hotel virker ret fornuftigt det er tæt på city, og hotellet kan nyde godt af FN-byen, som sikkert får mange gæster og holder konferencer. Kontortårnene bliver næppe til noget hverken i morgen eller i overmorgen, men der kommer nok gang i økonomien igen, og beliggenheden er i top,« siger Jørgen Jørgensen, erhvervsdirektør i EDC Poul Erik Bech.

Flere projekter på vej

Sideløbende med Marmormolen udvikler By & Havn også Århusgade-kvarteret, den sydligste del af selve Nordhavn. Bydelen skal have 3.000 beboere og 6.000-7.000 arbejdspladser, og foreløbig er to skibe sat i søen: To kontorsiloer skal ombygges til kontorer, og i sidste måned skrev Kuben Byg under på at ville bygge 48 lejligheder.

I Nordhavn er flere projekter på skinner, blandt andet åbner en lang krydstogtkaj til sommer, og By & Havn er i gang med en kæmpe landindvinding med jord fra byggeriet af metrocityringen, der åbner i 2018.

Året efter får Nordhavn sin egen lille metrogren fra Østerport og med to stationer. Senere kan den lille gren udbygges med en metrosløjfe, hvis de omfattende planer i Nordhavn har materialiseret sig som byggerier og tusinder af indbyggere.