Stort potentiale for flere lærepladser

Knap hver anden virksomhed med 1-20 ansatte har ikke en lærling, selv om de er godkendt til det. Samtidig med at analyser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Dansk Industri viser, at danske virksomheder kommer til at mangle kvalificeret, faglært arbejdskraft.

Næsten en fjerdedel af Dansk Metals tillidsrepræsentanter arbejder på virksomheder, der tager slet ikke tager lærlinge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten en fjerdedel af Dansk Metals tillidsrepræsentanter arbejder på virksomheder, der tager slet ikke tager lærlinge. Faktisk vil vi allerede i 2025 mangle op mod 70.000 faglærte, herunder omkring 30.000 inden for jern- og metalindustrien, og det er noget, der bekymrer hos Dansk Metal:

»Man er simpelthen nødt til at kigge på, hvordan kan man gøre erhvervsuddannelserne endnu mere attraktive, og hvordan man kan sikre, at der er lærepladser nok, for hvis ikke vi får tilstrækkelig kvalificeret faglært arbejdskraft, ender vi i en situation, hvor det spæde opsving, som vi ser nu, dør hen. Og det vil sgu’ være ærgerligt,« siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Hos Dansk Metal understreger man i en pressemeddelelse, at virksomhederne selv skal være med til at løse problemet ved at tage flere lærlinge og dermed uddanne fremtidens faglærte. I Dansk Erhverv er man enig i, at problemet med for få faglærte er noget, man skal tage hånd om, da det på sigt styrker produktiviteten.

»Vi har brug for at øge kvaliteten på arbejdsmarkedet, men det er jo noget, der tager tid, men det er klart, at det vil løfte produktiviteten virkelig meget, hvis vi havde flere faglærte,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov.

Til debat ved trepartsforhandlingerne

Dansk Metal mener, at problemet med for få lærepladser er så stort, at man vil sætte det øverst på dagsordenen til efterårets trepartsforhandlinger

»I trepartsforhandlingerne er vores målsætning fuldstændig klar: Vi skal skabe en aftale, der sikrer, at der bliver udbudt et tilstrækkeligt antal lærepladser i fremtiden. Jeg ser også en interesse fra alle parter om at få løst det problem, for det kommer til at koste os alle sammen ganske dyrt, hvis ikke problemstillingen bliver løst,« siger Thomas Søby.