Stort overskud på betalingsbalancen

I april var der et overskud på betalingsbalancen, der var langt bedre end ventet. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster er 2,6 mia. kroner bedre i april end samme måned sidste år, fremgår det af friske tal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betalingsbalancens overskud på 9,8 mia. kroner i april var 2,6 mia. kroner bedre end i samme måned sidste år og voldsomt bedre end det, analytikerne havde ventet.

Således havde analytikerne i gennemsnit ventet et overskud på på 3,6 mia. kroner for forårsmåneden, viser estimater indsamlet af Ritzau Finans.

Ifølge de friske tal fra Danmarks Statistik er overskuddet på betalingsbalancens løbende poster steget med 9,4 mia. kroner fra marts til april, og hovedårsagen skal findes i en stigning i overskuddet på løn - og formueindkomsten, der tegner sig for 5,9 mia. kroner. Stigningen her skyldes ifølge statistikerne underskuddet i marts, hvor der blev udbetalt udbytter.

Af tallene for handelsbalancen ses det samtidig, at eksporten steg 1,7 procent i april, mens importen faldt med 5,5 pct. Dermed voksede handelsoverskuddet med 3,4 mia. kr. til i alt 7,8 mia. kr., og det får cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank til at sige, at »der er rigtigt godt styr på de danske balancer« i en skriftlig kommentar. Dog ændrer dagens tal ikke ved, at eksporten grundlæggende har det svært, fordi den tyske og svenske økonomi er under pres, og eksporten hertil falder, påpeger han.»Vi forventer, at både tysk og svensk økonomi er langsomt på vej frem, og det vil smitte af på vores eksport over de kommende måneder. Vi tror derfor også fortsat på eksporten, men det er meget afhængigt af væksten i landene tæt på os. Vi kan naturligvis også gøre noget selv, og her er det værd at glæde sig over, at vi aktuelt genindhenter en del af det konkurrenceevne tab vi opbyggede inden krisen satte ind. Der er dog fortsat et stykke i mål - og vi skal derfor fastholde fokus på omkostningerne,« skriver Steen Bocian i sin kommentar.

I Handelsbanken tager cheføkonom Jes Asmussen også den overraskende positive stigning med ro, da handelsbalancen over en tre måneders periode er faldet med et procent i forhold til samme periode sidste år:

»Det er således svært at blive alt for glad for den pæne fremgang i eksporten i april, og konklusionen er fortsat, at der endnu er stor usikkerhed forbundet med udsigterne for den globale økonomi, som gør det svært at håbe på at eksporten kan begynde at virke som trækmotor for den økonomiske vækst,« skriver han i en kommentar, og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er enig.

Her venter man for resten af året en vækst i eksporten på 1,5 procent.

”Når vi overhovedet forventer en beskeden vækst i dansk eksport året ud, skyldes det især væksten i BRIK-landene og USA, men også på nære vækstmarkeder som Polen og Norge. Men ser man på den forgangne årsperiode, står det lysende klart, hvor væksten kommer fra. Vores eksport til det kriseplagede EU faldt 1,8 procent, mens eksporten til lande udenfor EU steg 2,2 procent. Og eksporten til BRIK-landene steg isoleret set med hele 9,3 procent”, siger Bo Sandberg, erhvervsøkonomisk chef i Dansk Erhverv.Over de seneste 12 måneder er overskuddet på betalingsbalancen steget med 20,8 mia. kroner i forhold til de foregående 12 måneder, oplyser Danmarks Statistik. Også her er det en stigning inden for løn- og formueindkomst på 15,3 mia. kroner, der gør sig gældende, ligesom overskuddet på posten tjenester steg 8,5 mia. kroner. Omvendt faldt overskuddet på posten varer 1,7 mia. kroner.