Stort medie: Svenske og norske kroner er blandt årets største investeringsflop

Både norske og svenske kroner er med på finansavisen Financial Times’ liste over de største investeringsflop i 2019.

Ifølge finansavisen Financial Times er den norske krone blandt årets største investeringsflop. Arkivfoto: Jure Makovec/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ved årets indgang var investeringsbanken Bank of America sikker: Efter flere års nedtur ville den norske krone stige mærkbart i 2019.

Sådan gik det ikke. Tværtimod. Den norske krone er i løbet af året blevet svækket så meget, at den er kommet med på finansmediet Financial Times’ liste over årets største investeringsflop.

»At sige, at den norske krone har været en skuffelse, vil være en underdrivelse,« siger Paul Meggyesi, global chef for valutastrategi hos JPMorgan, til Financial Times.

I efteråret ramte den norske krone et historisk lavt niveau over for euroen – og dermed også den danske krone. Siden da er den norske valuta blevet lidt stærkere, men langt fra nok til at komme i nærheden af de gyldne stigninger, som Bank of America og andre investeringsbanker spåede ved årets indgang.

Den britiske avis fremhæver også den svenske krone, som en af årets mest skuffende investeringer. I lighed med den norske krone vurderede mange analytikere, at den svenske krone stod over for en større optur i 2019.

Men allerede i årets første måneder blev den svenske krone svækket markant. Svækkelsen fortsatte helt frem til oktober, hvor den svenske krone ramte det laveste niveau over for euroen i ti år.

Siden efteråret har den svenske krone dog genvundet noget af det tabte. I dag skal man betale 72 danske kroner for 100 svenske kroner. Da den svenske krone var mest presset i efteråret, skulle man kun have 68 kroner op af lommen for at få en »100 kronor«-seddel i hånden.

Store gevinster på aktiemarkedet

Mens nordiske valutaer har leveret skuffende afkast, har mange investorer scoret solide gevinster på aktiemarkedet. Det danske eliteindeks, C25, er steget med over 25 procent siden årets start. Og mange andre europæiske aktieindeks kan fremvise stigninger i samme størrelsesorden.

Men selv om det overordnet set har været et forrygende år på aktiemarkedet, har der – som alle andre år – også været aktier, der har måttet indkassere grimme kurstæsk.

Amerikanske Beyond Meat, der producerer plantebaserede køderstatninger, er dog den eneste aktie, der er kommet med på Financial Times’ liste over årets største investeringsflop.

Men, lyder det fra Financial Times: »Om du betragter denne som årets bedste eller værste handel, afhænger i høj grad af timingen.«

Da Beyond Meat blev noteret på den amerikanske børs i maj, var interessen for selskabet overvældende stor. Ved afslutningen af første handelsdag kostede en aktie 66 dollar. Derefter gik det stærkt: Aktien bragede i vejret, og i slutningen af juli kostede en aktie over 200 dollar.

Men så stoppede festen, og aktien begyndte at falde kraftigt. I dag handles aktien til 75 dollar, så var man med fra starten, har man stadig nogenlunde gevinst. Men købte man i sommer, da euforien var på sit højeste, ja, så ... Av.