Stort konkurshop i december

2012 bød på næsten det samme antal konkurser som året før. Men afslutningen på året bød på en kraftig og bekymrende stigning, mener Danske Bank.

Finanskrisen har været hård ved mange danske butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Krisen kradser hårdt hos de danske virksomheder, og mange må fortsat drejer nøglen om. Selv om det så pænere ud tidligere på året endte 2012 med at blive et lige så skidt år som 2011.

Det viser helt nye tal fra analysebureauet Experian. Mere præcist kom antal konkurser sidste år op på 5.643. Det er kun 11 færre end året før, hvor niveauet blev betegnet som højt.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian mener, at det først og fremmest er bekymrende, at december måned bød på et hop i antal konkurser.

”Det er svært med sikkerhed at sige noget om, hvorfor antallet af konkurser steg så kraftigt i slutningen af sidste år," siger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian.

"Men manglende vækst, høje omkostninger, udfordrende finansieringsvilkår, og en betydelig økonomisk usikkerhed er nok vigtige ingredienser i den cocktail af problemer, som de danske virksomheder bøvlede med i 2012,” siger Steen Bocian.

I tallene fra Experian kan man se, at det primært er detailhandelen og landbruget, der er hårdt ramt. Rent geografisk er der flest konkurser i Hovedstaden og Sydjylland.

”Vi må konstatere, at 2012 desværre opretholdt et højt konkursniveau. Ser vi på de aktuelle regnskabstal for 2012, må vi samtidig forudse, at det høje niveau vil bide sig fast et godt stykke ind i 2013,” siger kommunikationsdirektør i Experian, Kim Bach.

Mens Dansk Erhverv påpeger, at konkursudviklingen typisk reagerer med en vis forsinkelse. Derfor vil en eventuelt forbedring af den danske økonomi i løbet af 2013 næppe give færre konkurser i år.