Stort fald i virksomhedernes indbetalinger til SKAT

Ni milliarder kroner mindre i statskassen. Virksomhedernes forudbetalinger af selskabsskat er dykket med hele 25 procent i andet halvår af 2008. SKAT bliver brugt som kassekredit.

Læs mere
Fold sammen
De frivillige forudbetalinger af selskabsskat er dykket med 25 procent i forhold til 2007. Virksomhederne har altså forudbetalt langt mindre selskabsskat end de plejer.

Og de manglende milliarder i statskassen kan ikke bare forklares med, at virksomhedernes indtjening røg på skrump i slutningen af sidste år.

Det kraftige fald i indbetalingerne skyldes i høj grad også, at virksomhederne bruger SKAT som kassekredit i disse usikre tider.

- De dårlige konjunkturer kan ikke alene forklare de manglende indbetalinger. Visse virksomheder har selvfølgelig oplevet et fald i indtjeningen i de sidste måneder af 2008. Men det er lige så meget et spørgsmål om, at selskaberne ønsker at være likvide mest muligt i den nuværende situation. Det vil sige at beholde pengene i kassen i længst muligt tid, siger Peter Seeberg, der er skatterevisor ved det landsdækkende revisionsfirma Dansk Revision til DR Nyheder/Penge.

Og der kan være god grund til at holde på pengene for flere af de virksomheder, som er blevet truet med eller har fået deres kassekredit opsagt af banken.Men ifølge Peter Seeberg er det ikke kun ren nød, der får virksomhederne til at holde skattebetalingerne tilbage. Flere virksomheder gør det af præventive årsager.

- Det handler om, at man ønsker at gardere sig mod den tid der kommer. Virksomhederne er blevet mere forsigtige med henblik på deres likvide situation, end de har været i mange år. Derfor afventer de simpelthen situationen, siger Peter Seeberg.

Hos SKAT får man først fuld klarhed over, hvad de lave indbetalinger skyldes, når selvangivelserne kommer ind til sommer.

Men produktionsdirektør Steffen Normann Hansen fra SKAT er godt klar over, at krisen får mange virksomheder til at bruge SKAT som kassekredit. Også selv om det er dyrere end i banken.

En anden mulighed er, at krisen driver flere virksomheder ud i kreativ bogføring og direkte skattesnyd. Hos Skat er man dog opmærksom på risikoen for mere snyd.

- Her i krisesituationen, der holder vi øje med om der er nogen, der snyder bevidst. Og hvis de gør det, så er de modspillere. Og så vil vi sætte kontroltunge værktøjer ind over for de modspillere, siger Steffen Normann Hansen til DR Nyheder/Penge.

Trods udsigten til markant lavere indtægter fra selskabsskatter, så står der på ingen måde en statsbankerot og truer ude i horisonten.

Selskabsskatten udgjorde i 2007 kun i omegnen af syv procent af de samlede indtægter fra skatter og afgifter i Danmark.