Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Historisk set er det en stor opbakning, ligesom det er yderst sjældent, at medlemmerne i Danmarks største fagforening 3F stemmer så massivt ja, som tilfældet er. Her stemte 70 procent for overenskomstfornyelsen.
Resultatet blev fremlagt klokken 22.00 tirsdag aften i lokalerne hos den statslige forligsmand, hvor en tydeligt glad LO-formand udtalte:
»Jeg er utrolig glad for, at medlemmerne bakker op om de resultater, vi har forhandlet hjem. Det er overenskomster, der er ansvarlige i forhold til den økonomiske situation, vi står i, men som samtidig giver mulighed for at fastholde reallønnen. Og så er jeg især tilfreds ved, at vi med disse overenskomster gør noget ved problemet med social dumping, hvor folk bliver groft underbudt,« lød det fra Harald Børsting tirsdag aften.
Ganske som ventet stemte også arbejdsgiverne ja til resultatet. Formand for Dansk Industri Hans Skov Christensen var ligeså glad:
»Det er glædeligt, at lønmodtagere og arbejdsgivere har taget ansvar for en overenskomstfornyelse, der styrker danske virksomheders konkurrenceevne og sikrer grundlaget for at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark i de kommende år. Det ville have været helt uforståeligt med en storkonflikt netop nu. Den ville have været ødelæggende for Danmarks muligheder for at drage gavn af det spirende opsving i den internationale økonomi,« siger han.
Det er især sektorforbundet HK/Privat, som har været imod mæglingsforslaget. Sektorformand Karin Retvig har i flere uger stået i spidsen for en massiv nej-kampagne med store helsidesannoncer i dagbladene og demonstrationer på Rådhuspladsen.
Årsagen er, at hun ikke har fået krav igennem om afskaffelse af den omstridte 50 procents-regel, som siger, at mindst halvdelen af medarbejderne på en arbejdsplads skal være organiseret for at få adgang til overenskomsten. Reglen gælder kun HKs medlemmer. HKerne stemmer traditionelt ja til overenskomstfornyelserne, men denne gang stemte rekordhøje 87,9 procent nej i HK/Privat.
»HK/Privats medlemmer vil simpelthen ikke finde sig i den diskriminerende regel, og afstemningen er en rungende ørefigen til de arbejdsgivere, som kategorisk og betonagtigt nægtede at forhandle vores krav – og den er det samme hos de af vores kolleger i CO-Industri, som valgte at lave forlig hen over hovedet på os. Det skal ikke gentage sig,« udtaler sektorformand Karin Retvig.
Noget andet der også er historisk, er den lave anddel af lønmodtagerne, som har valgt at stemme om overenskomstfornyelsen. Stemmeprocenten blev på 33,9 og er dermed lavere end ved forrige overenskomstafstemning og en af de laveste i efterkrigstiden.
»Jeg kunne selvfølgelig godt ønske mig, at endnu flere stemte, men det vigtigste for mig er, at folk har haft muligheden for at stemme,« siger Harald Børsting.