Storkonflikt i vente

Det er umuligt at gennemføre overenskomstforhandlinger, når politikerne lover lønfest i den offentlige sektor, siger Danske regioner. Og nu advarer arbejdsmarkedsforsker om en storkonflikt efterfulgt af et politisk indgreb i de forestående forhandlinger.

Det ser rigtig skidt ud for overenskomstforhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked, der skydes i gang i foråret 2008.

Danske Regioner melder i dagens udgave af Politiken ud, at forhandlingerne skal udskydes med begrundelsen, at det er umuligt at gennemføre overenskomstforhandlinger, når politikerne blander sig.

Og nu advarer arbejdsmarkedsforsker om en kommende storkonflikt, hvor politikerne bliver nødt til at gribe ind:

"Det ender med en storkonflikt og et politisk indgreb. Det har politikerne efter min mening selv bedt om. De ligger, som de har redt, fordi de har været med til at puste til ilden ved selv at signalere, at de offentlige ansatte har brug for et lønløft," siger arbejdsmarkedsforsker og lektor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Ritzau.

Han uddyber:

"Nu er man i en situation, hvor forventningspresset er bygget op, og det hele er gået i selvsving. Det er jo ikke kun en enkelt gruppe, der forlanger noget mere, nu er alle på banen, og det er ikke kun FOA, der skal løbe med gevinsten. Der er et forventningspres over hele linjen, man skal dæmme op for," siger han.

Hverken Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF eller Enhedslisten har holdt sig tilbage med løfter til de offentligt ansatte, mens regeringspartierne har holdt på, at politikerne ikke skal blande sig i forhandlingerne – en holdning, som bakkes op af en række eksperter på området.