Storkonflikt i vente

Overenskomstforhandlingerne i foråret 2008 ender i en storkonflikt. Det forventer arbejdsmarkedsforsker og lektor Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

- Det ender med en storkonflikt og et politisk indgreb. Det har politikerne efter min mening selv bedt om. De ligger, som de har redt, fordi de har været med til at puste til ilden ved selv at signalere, at de offentlige ansatte har brug for et lønløft, siger han til Ritzau.

Ifølge Flemming Ibsen står arbejdsgiverne med et reelt problem, hvis der kommer en storkonflikt. For de kan ikke indfri de overenskomstkrav, der ligger langt over det, den private sektor har fået.

- Nu er man i en situation, hvor forventningspresset er bygget op, og det hele er gået i selvsving. Det er jo ikke kun en enkelt gruppe, der forlanger noget mere, nu er alle på banen, og det er ikke kun FOA, der skal løbe med gevinsten. Der er et forventningspres over hele linjen, man skal dæmme op for, siger han.

De offentligt ansatte ved godt, at arbejdsgiverne ikke kan levere den lønstigning, som de forventer. Derfor bliver det politikerne, der skal på banen, vurderer han.

- Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har bestemt ikke holdt sig tilbage med løfter til de offentligt ansatte, og derfor forventer de offentligt ansatte, at de indfrier deres løfter, siger han.

Ønsket fra arbejdsgiverne om at udskyde overenskomsterne et år, vil ikke blive accepteret af de faglige organisationerne, der vil opfatte det som en syltekrukke. - Arbejdsgiverne kan jo godt se, at man er havnet i en fuldstændig håbløs situation, hvor alle offentlige ansatte både i regioner og kommuner er ude med nogle lønkrav, som under ingen omstændigheder kan indfris af arbejdsgiversiden, og så har vi storkonflikten og formentlig også et politisk indgreb, siger han.

Ifølge Flemming Ibsen er arbejdsgivernes strategi at forlange time-out og forlænge de eksisterende overenskomster uændret for at undgå en storkonflikt.

- Så får man et pusterum, og så håber man, at lønkommissionen kommer med et udspil, der viser, at der ikke er særlig meget at komme efter. Men hvis der er noget at komme efter, så er det enkelte grupper, der er forkert indplaceret, og de skal så have et særligt lønløft. Det kunne f.eks. være social- og sundhedsassistenterne i ældresektoren. Dem har arbejdsgiverne i forvejen peget på.

Han vurderer, at problemet for regeringen dels er, hvornår storkonflikten kommer, og dels hvordan den vil påvirke specielt de offentligt ansattes lyst til at sætte deres kryds.

- Regeringen kan jo blive voldsomt upopulær, hvis den i foråret 2008 griber ind i en lovligt varslet konflikt og laver et overenskomstindgreb, der så giver de offentligt ansatte nogle pebernødder efter deres egen mening og slet ikke det, de forventede. Det kan påvirke valgets udfald. Det er også derfor, at man har gættet på, at valget kommer i september eller oktober, for så kan regeringen gå mere hårdt til de offentligt ansatte, fordi der er fire år til næste valg, siger han.

RB-Børsen/Ritzau.