Storkonflikt bliver målrettet mod ældre

FOA har allerede besluttet, at forbundet vil udsende strejkevarsel for 23.000 heltidsansatte, heraf 20.000 i ældreplejen, hvis forhandlingerne om mere i løn til de offentligt ansatte bryder sammen. Hele landet rammes.

Kampen for bedre løn til de offentligt ansatte går ud over landets ældre borgere. Der bliver længere mellem badene og den personlige hygiejne til de borgere, der er afhængige af en hjælpende kommunal hånd, hvis der kommer konflikt på det offentlige arbejdsmarked i foråret, skriver Politiken.

Landets største forbund på det offentlige område FOA satser på, at en målrettet strejke i ældreplejen hurtigt vil gøre de kommunale arbejdsgivere møre. Støv, skidt, opvask og vasketøj vil få lov at hobe sig op hos borgere, hvis de offentligt ansatte og deres arbejdsgivere i kommunerne ikke kan blive enige om en ny overenskomst.

»Samfundet skal mærke, at de offentligt ansatte vil have mere i løn«, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA, der repræsenterer næsten 200.000 offentligt ansatte. Han understreger, at ingen ældre vil blive ramt på 'liv og førlighed'. Det vil et nødberedskab sørge for.

En konflikt vil tidligst kunne træde i kraft i løbet af de første dage af maj, hvis forhandlingerne om nye overenskomster for 800.000 offentligt ansatte ender resultatløse. Men allerede nu har FOA lagt sig fast på at varsle strejke for 23.000 heltidsansatte, hvoraf de 20.000 er ansat i ældreplejen. Strejken vil ramme ældre over hele landet fra Frederikshavn til Guldborgsund, fra Bornholm til Varde og i store og små kommuner.

Formelt skal strejkevarslerne først sendes i slutningen af marts, så der er tale om et markant signal at gå ud så tidligt.

»Sandsynligheden for konflikt har aldrig været større. Det er naturligt at vælge ældreområdet, hvor arbejdsgiverne selv tidligere har sagt, at der bør gøres noget særligt. Kommunerne har svært ved at rekruttere personale, så bedre løn vil være en naturlig vej frem. Og så er der tale om et kvindefag, som vi mener er for lavt lønnet«, siger Dennis Kristensen.

FOA kan varsle strejke for op mod 130.000 offentligt ansatte - for eksempel skolepedeller, dagplejemødre og gartnermedhjælpere, men vælger i stedet en nålestiksoperation på et af de mest sårbare områder.

En af forklaringerne kan være økonomi. Politiken har foretaget en gennemgang af de offentligt ansattes forbunds strejkekasser, og den viser, at FOA har blot godt 1 milliard kroner i strejkekassen. Det er nok til godt en uges totalstrejke, mens strejkemidlerne rækker til adskillige ugers strejke alene på ældreområdet.

»Vi satser på en aktion med maksimal effekt og minimale omkostninger«, erkender Dennis Kristensen.

En arbejdsmarkedsforsker ser en tydelig strategi bag FOAs planer:

»De satser på en kort, hektisk og spektakulær konflikt, som politikerne på Christiansborg bliver nødt til at gribe ind i i løbet af kort tid. FOA har satset på at få folketingspolitikerne til at give netop deres grupper et ekstra lønhop, men det mislykkedes i første omgang før jul. Nu er deres chance for at få noget ekstra ved et regeringsindgreb, hvor politikerne vælger at give noget ekstra til FOAs grupper«, siger lektor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Dansk Sygeplejeråd har allerede varslet en meget omfattende strejke, der vil komme til at omfatte 50.000 sygeplejersker. Det vil sige, at samtlige landets sygeplejersker, der ikke indgår i et nødberedskab, skal i strejke. De øvrige forbund har endnu ikke løftet sløret for deres strejkeplaner, men Flemming Ibsen vurderer, at mindst 200.000 offentligt ansatte vil blive kastet ud i konflikt.

Kilde: Politiken