Storindustrien løfter Danmark ud af krisen i år

Danmarks store virksomheder er ene om at holde dansk økonomi på sporet i 2011.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Så klart er budskabet i en ny Greens Konjunkturundersøgelse, som 742 danske topchefer har deltaget i. Umiddelbart er det en god nyhed, at de store virksomheder ser lyst på udsigterne for 2011. Det skriver Børsen.

De store virksomheder kan udnytte fremgangen i verdenshandlen og dermed forhåbentlig trække resten af den danske økonomi i gang. Imidlertid viser den nye konjunkturundersøgelse også, at landets mindre virksomheder helt er hægtet af opsvinget, og det er forklaringen på, at dansk økonomi har kurs mod jobløs vækst.

- De stærke virksomheder bliver stærkere, og de svage virksomheder forsvinder. Det er facit på krisen, siger Jacob Warburg, cheføkonom i Danmarks Eksportråd.

Greens Konjunkturundersøgelse viser, at 36 pct. af landets store virksomheder med en omsætning på over 500 mio. kr. planlægger at ansætte nye medarbejdere i 2011. Kun godt hver femte vil skære i antallet af ansatte.

Billedet er anderledes nedslående blandt landets mindre virksomheder med under 100 mio. kr. i omsætning, hvor der er lige så mange virksomheder, som vil fyre, som der er virksomheder, der vil ansætte.

Danmarks 170.000 arbejdsløse må derfor reelt spejde forgæves efter job i de mindre virksomheder, viser undersøgelsen. Finansministeriet vurderer, at 170.000 job i de danske virksomheder er forsvundet under krisen.