Store valutafald i rejseparadis: Her er sommerferien blevet billigere i 2019

Der har været store valutaudsving det seneste år, og det kan gøre sommerferien både dyrere og billigere. Der er for eksempel brandudsalg på den argentinske peso og tyrkiske lira, hvilket kan få kronerne til at række længere på rejsen.

Alanya i Tyrkiet - et af danskernes foretrukne feriesteder, der tilmed er blevet meget billigere at holde ferie i. Foto: Peter Malmrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var det noget med et glas Malbec og en argentinsk bøf til halv pris i hjertet af Buenos Aires? Eller billige drinks på stranden i Alanya? Måske en overkommelig sviptur til Islands vulkaner?

Så er det nu, du skal overveje at tage afsted. Valutaerne i de populære feriemål Argentina, Tyrkiet og Island er nemlig faldet markant over det seneste år, og er blandt nogle af verdens mest svækkede valutaer. Det gør det billigere for danskerne at være turister, og særligt på lokale varer kan der være store besparelser at hente.

»Man kan helt sikker spare nogle penge som turist. Fordelen er, at du kommer med en stærk valuta i baglommen,« siger Jens Nyholm, cheføkonom i Sparnord.

»Lige så snart du har lokale ydelser eller lokale varer som mad og drikkevarer, kan du opleve, at du får noget forærende, fordi du kommer med en stærkere valuta. Der er ingen tvivl om, at turister stadig oplever det som ekstremt billigt for eksempel at tage en tur til Tyrkiet,« tilføjer han.

I Tyrkiet er liraen faldet knap 20 pct. over det seneste år på grund af stigende usikkerhed om landets økonomi under præsident Recep Tayyip Erdogans omdiskuterede styreform. Men det er gået hårdest ud over Argentina. Der har bekymringer om, at landet måske går statsbankerot hamret den lokale peso ned med 43 pct. over for kronen siden sidste forår. Det betyder, at en flaske lokal rødvin der før kostede 100 kroner på en restaurant, nu kun koster 57 kroner – alt andet lige.

Blandt vores nordiske naboer har det været et særligt hårdt år i Island. Kronen dér har taget et dyk på over ti pct. i takt med, at udenlandske investorer er begyndt at sælge ud af landets aktiver. Også vores naboer Norge og Sverige har oplevet pres på deres valutaer. Den norske krone er således blevet ramt af skuffende væksttal og er faldet til 0,77 kroner, hvilket et tæt på den historiske bundrekord. Det er ikke mere end seks år siden, at en norsk krone var dyrere end den danske, hvilket gav Oslo et ry som stedet, hvor en øl og en pizza nemt kostede 250 kroner.

I Sverige er kronen drattet til under 0,70 danske kroner – omkring den laveste kurs i ti år. Sverige er også blevet ramt af skuffende nøgletal og uro om verdensøkonomien, der rammer landet hårdt på grund af sin store industrieksport.

Hold øje med inflationen

For landene med store valutaudsving er der også en anden vigtig faktor at tage højde for – inflationen. I Argentina ligger den nemlig lige under 50 pct., mens den næsten er på 20 pct. i Tyrkiet. Det betyder, at selvom valutaen er faldet meget, kan der også være vare og ydelser, der er steget tilsvarende meget. Jens Nyholm forklarer dog, at inflationen som regel er regnet ud for hele økonomien, inklusive benzinpriser, elektricitet, telefonregninger og importerede varer, og derfor er forbrugerprisstigningerne ikke lige så problematiske for turister som for de lokale.

»Der hvor du typisk ser de store inflationsstigninger er ofte, hvor landet importerer varer. Så du kan måske godt opleve det på en Coca-Cola eller et par Adidas-sko, fordi det er dyrere for dem at købe med en svag valuta. Når turister går ud og spiser lokal mad og drikker lokal vin, vil du ikke opleve de høje inflationsrater på samme måde,« siger Jens Nyholm.

Som dansk turist kan man også bruge den lave valuta til at få gode deals på flybilletter og hoteller. Men man skal være opmærksom på, om man afregner i den lokale valuta og ikke dollar, som mange store turisthoteller bruger for at holde priserne konstante, påpeger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Han forklarer også, at valutafordelen delvist forsvinder på all inclusive-ferier, hvor rejsen ofte er betalt for længe siden, og turisterne ikke går lige så meget på lokale restauranter og barer. Mange rejsebureauer har også låst sig fast på en aftalt mængde hotelværelser til en fast pris for hele sæsonen, så selvom kursen ændrer sig, vil pakkerejsen koste det samme.

»Man bliver også nødt til at se hvilke aftaler, man har med sin bank i forhold til sit kreditkort, hvis man anvender det til betaling i udlandet. Der er alt for mange, der ikke ved hvilke gebyrer og produkter, der er tilknyttet. Så man skal simpelthen have en afklaring på aftalen, både for vekselkursen og de øvrige produkter, som for eksempel forsikring. Så kan man også tage stilling til, om man skal betale i kroner eller lokal valuta med sit kreditkort,« siger Lars Thykier.